Srpska poljoprivreda zabeležila je nove rekorde u izvozu kukuruza,maline i jabuke

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Izvoz uvećan 50 odsto u poslednjih pet godina.

Poslednje rapoložive cifre pokazuju da je izvoz u 2020. godini dostigao rekordnih 4,1 milijardu dolara, što je gotovo 15% više nego 2019. Za isti period suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda porastao je za čak 20%.

Ukoliko bi poredili to sa 2015. godinom razlika se drastično uvećala. Tako je izvoz poljoprivrednih proizvoda veći za gotovo 50%. Konkretno, izvoz u EU je skočio sa 1,3 na 2,1 milijardi dolara dok je za Rusku Federaciju porastao sa 270 na 460 miliona USD.

Od proizvoda se najvise izvozio kukuruz, maline i jabuke.

Izvor:biznis.telegraf.rs

 

Srpska poljoprivreda zabeležila je nove rekorde u izvozu kukuruza,maline i jabuke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета