Stočari na gubitku zbog niske otkupne cene mleka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Proizvođači mleka očekuju da nastave razgovore sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o situaciji na tržištu mleka, jer zbog ogromnog uvoza ove namirnice , za koju tvrde da je lošeg kvaliteta u odnosu na domaći proizvod , ne mogu da dobiju veću otkupnu cenu od prerađivača.

Po velikim marketima ima u izobilju uvoznog mleka za svega 51 dinar, dok se domaće mleko sa najmanje mlečne masti ne može kupiti ispod 60 dinara, pa naviše.

– Farmeri znaju da je tržište slobodno i da ministarstvo ne određuje koliko se može uvesti ove namirnice, niti po kojoj će ceni prerađivači otkupljivati mleko od stočara, ali mora i treba da vodi računa o kvalitetu uvezenih namirnica i da u ovom slučaju, posredstvom inspekcijskih službi, naloži da se revnosnije kontroliše kvalitet uvoznog mleka, za koje tvrdimo da je ispod kvaliteta – rekla je za „Dnevnik “ iz Asocijacije proizvođača mleka Olivera Latinović iz Nakova.

Ona je bila na sastanku posle kojeg je iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno da se ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao sa Udruženjem stočara Bečeja. Ministar je rekao da će pomoći da trenutno stanje na tržištu mleka farmeri prebrode i da će država sprečiti svaki pokušaj zloupotrebe u vezi sa kvalitetom mleka pri uvozu.

U proteklih pola godine, predočila je Latinović, hrana za goveda je poskupela od 20 do 40 odsto, a u isto vreme otkupna cena mleka ostala je ista jer prerađivači mleka ne mogu da plate veću cenu, pošto se domaći proizvod slabije prodaje zbog jeftinijeg stranog mleka.

– U velikim marketima ima uvoznog mleka daleko jeftinijeg i lošijeg od domaćeg proizvoda i zato smo tražili od ministarstva da inspekcija savesnije kontroliše kvalitet osnovne hrane. Tražimo da, kao pre pet godina, litar mleka u otkupu košta 41 dinar, što je, otprilike, evropska prosečna cena, umesto sadašnjih 36 dinara, koliko po litru plaćaju mlekare. Otkupljivači hoće da podignu cenu za pet dinara, pod uslovom da država stane na put uvozu mleka za koje obe strane, i farmeri i prerađivači, tvrde da nema kvalitet kao domaći proizvod – rekla je Latinović.

Po rečima predsednika Udruženja proizvođača mleka Srbije i predsednika Udruženja stočara Bečeja Vase Džigurskog, prekomeran uvoz lošeg mleka nije nimalo zanemarljiv. Država ulaže veliki novac da podstakne, u sklopu razvoja poljoprivrede, i mlekarstvo i nije joj u interesu da uludo troši pare, a da s druge strane farmeri, bez obzira na to koliko imaju grla, umesto da se šire, stagniraju u razvoju ili odustaju. Kao podsticaj, podsetio je, država daje sedam dinara farmerima za litar mleka.

– Dobro smo prihvaćeni u ministartvu, sa pažnjom saslušani i očekujemo da nastavimo da razgovaramo i dogovorom razvijamo domaće tržište mleka i mlečnih proizvoda. Znamo da smo prepušteni tržištu i da na cene mleka i uvoz te namirnice država ne može da utiče, ali smo želeli da ministartvu predočimo šta se dešava u trgovinama – kaže Džigurski.

On ističe da je domaće mleko daleko kvalitetnije od uvoznog, jer su farmeri naterani i naučeni da proizvode po standardima.

– Smatramo da se mora razgovarati sa velikim trgovinskim lancima i skrenuti im pažnju na to da kvalitet uvoznih namirnica mora biti iznad cene proizvoda. Znamo da je kupovna moć stanovništva mala i da potrošači radije kupuju jeftiniji proizvod ne gledajući previše na kvalitet, ali ne možemo dozvoliti da radimo na sopstvenu štetu. Zato tražimo da se kvalitet ino mleka ispita, jer u muznom govedarstvu su velika ulaganja, spor obrt novca i mala zarada – ističe Džigurski.

Sa sastanka farmera i ministra Nedimovića poručeno je da će i ove godine ministarstvo nastaviti da pruža pomoć proizvođačima mleka u nabavci robota i mlekomata, kao posebne linije subvencije .Uz pomoć državnih podsticaja, robote za mužu krava do sada je nabavilo više od 20 farmi.

Izražena je i nada da će ugostiteljstvo (hoteli i rerstorani), u najskorije vreme početi da rade i da će se potažnja za mlekom i mlečnim proizvodima vratiti na stanje pre pandemije, jer je upravo zbog koronavirusa kupovina znatno opala.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Stočari na gubitku zbog niske otkupne cene mleka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета