Strategija za razvoj vinogradarstva predstavljena u Vršcu

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

U Gradskoj kući u Vršcu predstavljena je nacionalna strategija na kojoj su predstavljene mere pomoći Vlade Srbije za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge mere vezane za pomoć pri prodaji vina i poboljšanja kvaliteta vina.

Predsednik krovnog saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istakao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Srbije usvajanjem strategije 2021-2031. godine planiraju da podrže podizanje novih zasada vinove loze.

Prema njegovim rečima, svesni su činjenice kako je ta grana poljoprivrede potpuno devastirana u proteklih 30 godina i da se maksimalni napori ulažu za svaki novi hektar zasada vinove loze.

– Sada se može mnogo lakše i kroz ozbiljne povraćaje od strane Ministarstva poljoprivrede dobiti novac, a novina je da na osnovu predračuna za potporu poput stubova, žica, protivgradnih mreža, može dobiti novac unapred – dodao je Malićanin.

Predstavljeno je i tržište vina u našoj zemlji i najavljena je podrška našim vinima u vidu rigoroznijih fitosanitarnih kontrola grožđa prilikom uvoza kao i raznih prelevmana na uvoz stranih vina na naše tržište.

Po novom pravilniku velike firme mogu da iskoriste povraćaje za podizanje novih vinograda do 100 hektara godišnje, a uskoro mogu očekivati i nove IPARD programe iz Mere 7, odnosno seoskog turizma, na osnovu koje vinari mogu da unaprede svoje vinske sale i smeštajne kapacitete koji zasigurno u našem kraju fale na vinskom putu.

Grad Vršac aktivno će u narednom periodu raditi na podršci svojim vinogradarima, kao i razvoju vinskog turizma, prvenstveno kroz ulaganja u infrastrukturu na putevima vina.

– Već ove godine pristupićemo projektovanju kanalizacione mreže u Gudurici i Velikom Središtu što je neophodan preduslov za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta – kazao je član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Slobodan Jovanov.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Strategija za razvoj vinogradarstva predstavljena u Vršcu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета