Suša glavni krivac smanjenja prinosa ratarskih kultura, najugroženiji kukuruz i soja

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Kukuruz je posejan na nešto više od milion hektara, međutim suša je veoma loše uticala na rod za koji se očekuje da će biti manji nego prošle godine.

Ovogodišnja suša je nepovoljno uticala na rod kukuruza i druge ratarske kulture, a prognoze prosečnih prinosa opadaju iz nedelje u nedelju. Prošle godine je na zasejanih milion hektara rod kukuruza bio 8,1 miliona tona, dok se ove godine rod procenjuje na oko šest miliona tona.

Sunčica Savović, direktor Udruženja "Žita Srbije" je izjavila da očekivani rod ne ugrožava domaće potrebe.

- U našoj zemlji, na godišnjem nivou, potrošimo oko 4,7 miliona tona kukuruza. Manji rod nama samo znači manji izvoz. Sa sušom, nažalost, imamo problem samo mi. Ostalima u regionu je dobro. Kod svih velikih proizvođača, kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska, situacija je, zasad, odlična - ističe Savović.

Stručnjaci objašnjavaju i da je najgora situacija sa kukuruzom koji se nalazi na tlu koje je više peskovito. Visoke temperature sprečavale su i normalno oprašivanje, pa su velike šanse da stabljike budu bez ploda.

Kada je soja u pitanju, zasejane površine su oko 250.000 hektara, a procenjuje se da će se prinos zbog suše smanjiti na 2,2 tone po hektaru. To će nam dati rod, kaže Savovićeva, od oko 550.000 tons, dok smo prošle godine imali 732.000 tona soje. Rekordan rod soje ostvaren je 2018. i 2019. godine.

Najveći deo soje kod nas ide za industrijsku preradu, pa za domaće potrebe potrošimo oko 500.000 tona - objašnjava Savovićeva.

U vezi sa tim, uz prošlogodišnje zalihe, za izvoz će biti raspoloživo oko 150.000 tona.

Suša je trenutno najmanje štete nanela suncokretu čiji se prinosi procenjuju na oko tri tone po hektaru sa prethodnih 3,1 tone.

Zbog dugih perioda sa visokim temperaturama i bez padavina, u vreme od oplodnje do berbe kukuruza, postoji mogućnost pojave gljive iz roda aspergilusa koje mogu sintetisati aflatoksin, kažu iz Prognozno izveštajne službe Ministarstva poljoprivrede. Kako se navodi, u ovakvim vremenskim uslovima ove gljive mogu da inficiraju klip po poljima. To se dešava zbog pucanja zrna usled suše na mestima oštećenja, zbog ishrane insekata, kao i otvorima na zrnu, koji mogu da budu mesta na kojima otpada kukuruzna svila. Usled ove situacije preporučuje se suzbijanje insekata registrovanim insekticidima, ali i navodnjavanje.

Agroinfo.rs/novosti.rs

 

 

Suša glavni krivac smanjenja prinosa ratarskih kultura, najugroženiji kukuruz i soja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета