Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zbog nedostatka vlage u zemljištu u problemu su svi usevi u Šumadijskom i Pomoravskom okrugu i dobra i ujednačena kiša potrebna je pšenici, kukuruzu, suncokretu, soji, povrću koje se uzgaja na otvorenom, krmnom bilju, kupinama, ocenili su za Tanjug poljoprivredni stručnjaci iz Jagodine

Đurđevdanska kiša, prva obilnija ovog proleća, a zima je bila suva, pomogla je ravnomernom nicanje kukuruza, iako ima parcela na kojima je nikao neujednačeno, ali i pšenici, ističu oni.

Pšenica sada lepo izgleda, u fazi je klasanja, cvetanja i nalivanja zrna i kiša joj je potrebna, da bi se ostavrio pun prinos u žetvi. Na nekim parcelama vide se požutele biljke i ispucala zemlja.

Posebno su ugrožene parcele gde nije sejano deklarsano seme, nego seme sa “tavana” i gde nije primenjena puna agrotehnika, upozoravaju oni, ne želeći da prognoziraju kakav će biti prinos.

U Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, ozimim žitaricama: pšenicom, tritikalom i ječmom zasejano je oko 20.000 hektara a kukuruzom oko 55.000 hektara.

U Pomoravskom i Šumadijskom okrugu, u kojima je pod oranicama i baštama više od 236.000 hektara, za poslednjih 35 godina količine padavina su smanjene za oko 900 milimetara, suše su sve češće i poprimaju karakter elementarnih nepogoda, a samo 1% zemljišta se navodnjava, stoji u analizi stručnjaka Sektora za poljoprivredu Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje.

Prema toj analizi, u Pomoravskom okrugu zbog suše proizvodnja kukuruza, tradicionalne najzastupljenije žitarice, smanjena je za 40%, povrća 65%, krmnog bilja 31%, šećerne repe i soje 20%, suncokreta 14,6%.

Uz smanjenje količine padavina, situaciju još težom čine visoke temperature vazduha, sve više tropskih dana leti i nedovoljne rezerve zimske vlage.

iZVOR:agronews.rs

Suša smanjuje prinos useva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета