Svako će imati svoje mesto u sistemu: Uskoro novi Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pred poslanicima uskoro će se naći i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je prošle nedelje usvojila Vlada. Ministar poljoprivrede rekao je za RTS da će svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – biti pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način.

Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, već je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine.

- Da li trgujete avionima, kamionima, stolovima, kamerama. Prvi put ćemo regulisati tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu - napomenuo je ministar.

Dosad je to bilo regulisano preko Instituta robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.

- Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja. S druge strane, regulisaćemo položaj otkupljivača, ne može baš svako da kupuje na blatobran kako on misli, već će poput turističkih agencija, da imaju depozit, da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate - napominje ministar poljoprivrede.

Ovim zakonom će se propisi u Srbiji uskladiti sa propisima EU, a ministar naglašava da je najvažniji razlog regulisati srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda.

Očekuje da taj zakon počne da se primenjuje od 2022. godine i da, kako kaže, krenemo novim putem na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Iz IPARD fondova 60 miliona evra 

Ministar poljoprivrede ukazuje da se svako godine iz budžeta izdvaja 350 miliona za subvencije dodajući da će ove godine biti još dva konkursa.

- Jedan će biti ozbiljno izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava – oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi, onima koji su mali a koji žele da postanu srednje veličine, srednji da se osnaže. Imali smo konkurs i iz Svetske banke i srpske vlade, dosta novca ove godine ide u poljoprivredu, trudimo se da osavremenimo mehanizaciju jer su onda i manji troškovi i veći profit - navodi Nedimović.

Komentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar navodi da je 99 odsto isplaćeno.

- Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo to da kontrolišemo. Kad bude ispravan tiket, tad možda može da se dobije i na lotou - kaže ministar.

Nedimović ukazuje da je problem sa prehrambenom industrijom bila korona, pošto je tražnja bila mnogo manja.

- Tek sad očekujem da eksplodira, naročito sektor mleka i mesa, očekujem da će to ići dobro. Prošle godine smo imali rast poljoprivrede od pet odsto, treba da se potrudimo da očuvamo taj rast - naglašava ministar.

Agroinfo.rs/rts.rs

Svako će imati svoje mesto u sistemu: Uskoro novi Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od prvih delatnosti kojom je čovek počeo da se bavi je poljoprivredna proizvodnja.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета