Tek svaka šesta žena sa sela je u vlasništvu nad bilo kakvom nekretninom u Srbiji

foto: pixabay

foto: pixabay

Statistički podaci dobijeni analizom sprovedenom u NALED-u i kompaniji PwC ukazuju na loš ekonomski status žena u ruralnim sredinama

Vlasništvo na nepokretnosti je za njih važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao, kaže Jasmina Radovanović, kordinatorka Saveza za imovinu i urbanizam i savetnica za regulatornu reformu u 
 
Tradicija i običaji u Srbiji, kao i ekonomska situacija značajno su doprineli lošijoj poziciji žena u našem društvu u odnosu na muškarce, posebno u ruralnim krajevima. Statistika o vlasništvu nad nekretninama je jedan od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 %  žena nema nikakvu nepokretnost na svoje im. Ovu pokazuju rezultati novijih analiza sprovedenih u NALED-u  i kompanije PwC.

Žene bez vlasništva nad stanom ili kućom teže ostvaruju ekonomsku nezavisnost, a zabrinjava i to što je u selima i dalje prisutna svest da nisu deo roditeljskog doma, pa se i same odriču prava na udeo ili nasledstvo u korist braće i sinova. Sticanje nekretnina otežava i činjenica da žene u Srbiji u proseku imaju za oko 8.000 dinara niže plate od muškaraca, a na selu je svaka druga formalno nezaposlena i samo 7,4 % njih poseduje zemlju.
"Tek svaka šesta žena u ruralnim krajevima upisana je u katastar, dok je na nivou cele Srbije svaka četvrta žena vlasnica ili suvlasnica nekretnine. Vlasništvo na nepokretnosti je za njih važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao", kaže Jasmina Radovanović, kordinatorka Saveza za imovinu i urbanizam i savetnica za regulatornu reformu u NALED-u.

Zvanična statistika beleži da je život žena u selima Srbije daleko od idealnog. One često rade izuzetno teške fizičke poslove i po 16 sati dnevno. Većina seoskih žena nikada nisu radile ili se vodi kao nezaposlene, pa nemaju socijalno, penzijsko i zdravstveno osiguranje. Njihov rad u porodici nije plaćen jer se smatra da su briga o deci, porodici i domaćinstvu njihova obaveza.
Žene su upisane kao jedine vlasnice 13,95 % nekretnina, a kao suvlasnice u oko 12 % slučajeva. Oko 25 % muškaraca u Srbiji poseduje stan, dok je procenat žena koje imaju tu nekretninu 14,6 %.
U okviru Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj aktivno se radi na osnaživanju žena i ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama. U okviru projekta "1.000 žena" koji je pokrenut u saradnji sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i asocijacijom proizvođača rukotvorina "Etno mreža", vrši se obuka i podrška ženama iz ruralnih područja u izradi tradicionalnih rukotvorina, kako bi svoje veštine iskoristile u svrhu obezbeđivanja stalnog izvora prihoda.

 

Izvor:agroklub.rs

Tek svaka šesta žena sa sela je u vlasništvu nad bilo kakvom nekretninom u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Razvoj Portala eUprava i pandemija korona virusa u velikoj meri popularizovali su administrativne procedure „na klik“, ali punu sliku razvijenosti elektronskih usluga u Srbiji daju i podaci sa lokala.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je litijum kritična mineralna sirovina na globalnom nivou i velika razvojna šansa za Srbiju.

Kako se navodi na sajtu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, sva preduzeća u Srbiji koja ispuštaju otpadne vode prema evropskim regulativama moraće da reše ovo pitanje u naredne tri godine.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navela je u novoj „Sivoj knjizi“ da je prošle godine od 100 preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji rešeno samo 12, od čega tri u potpunosti, a devet delimično.

Narodna skupština usvojila je izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima je predviđeno uvođenje dugoočekivane elektronske platforme eAgrar, saopštio je NALED.

Tkački zanat u našoj kulturi zauzima vrlo važno mesto, a porodicu najprepoznatljivijih ćilima iz Srbije upisanih na nacionalnu listu, pored pirotskog i staparskog, upotpunjuje i sjeničko-pešterski.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета