U poslednjih deset godina HRANA je najviše poskupela

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da su svetske cene hrane u oktobru dostigle su novi vrunac, što predstavlja najviši indeks cena namirnica od jula 2011. godine,

Indeks cena hrane, kojim se prati međunarodna cena prehrambenih proizvoda na mesečnom nivou, u oktobru je dosegao prosek od 133,2 poena. Ovo je porast 3 odsto u odnosu septembar što predstavlja uzastopni rast cena hrane tokom tri meseca. 

Indeks cena žitarica je porastao za 3,2 odsto u odnosu na prošli mesec pri čemu je svetska cena pšenice porasla za 5 odsto zbog smanjene žetve velikih izvoznika kao što su SAD, Kanada i Rusija.

Porastao je i indeks cene biljnog ulja za čak 9,6 odsto dostigavši najvišu zabeleženu cenu do sada. Cene palminog ulja porasle su četvrti mesec zaredom u oktobru, uzrokovane smanjenjem proizvodnje u Maleziji usled trenutnog nedostatka radne snage migranata.

Cena mlečnih proizvoda porasla je za 2,6 odsto u odnosu na septembar zbog veće globalne potražnje za puterom, obranim i punomasnim mlekom u prahu zbog napora kupaca da obezbede zalihe. 

Indeks cene mesa opao je za 0,7 odsto od septembra čineći uzastopni tromesečni pad. Cena svinjskog i goveđeg mesa je opala usled smanjenja kupovine iz Kine dok je cena ovčijeg mesa porasla zbog velike globale potražnje i malih izglede za proširenje proizvodnje. Indeks cene šećera opao je za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mesec označavajući prvi pad cene ovog proizvoda u proteklih pola godine.

Uprkos očekivanoj rekordnoj svetskoj proizvodnji žitarica ove godine, globalne zalihe žitarica će se smanjiti do kraja sezone 2022. godine, prema novim prognozama u izveštaju FAO o snabdevanju i potražnji žitarica, koji je objavljen danas.

Agroinfo.rs/danas.rs

U poslednjih deset godina HRANA je najviše poskupela

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Svi znamo koliko je jogurt zdrav i koliko je važan za organizam, ali ipak postoje situacije kada ga treba izbegavati.

U proteklih godinu dana cene mesa su u porasle za 20 odsto, a u narednom periodu se očekuju nove korekcije i to ne samo mesa, već i mesnih prerađevina.

Prema informacijama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), cene hrane u svetu su porasle 20 odsto za godinu dana, a sada su se pojavili podaci poskupljenja pojedinačno po državama.

Na svetskom nivou cene hrane su u februaru porasle za 20 odsto i to najviše bog rasta cena biljnih ulja i mlečnih proizvoda, javlja FAO.

Globalne cene hrane blago su pale u decembru jer su se međunarodne kotacije biljnih ulja i šećera znatno povukle sa visokih nivoa, ali to i nije baš neka uteha, jer je hrana u svetu poskupela prošle godine više od 28 procenata na godišnjem nivou, prema najnovijem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета