Ugovor sa EU uništava srpsko svinjarstvo, ministar najavio rešenje problema

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Problemi sa kojima se suočavaju uzgajivači svinja javili su se usled nezadovoljstva otkupnom cenom, kao i zbog preteranog uvoza svinjskog mesa iz inostranstva. Ugovor koji je potpisan sa EU karakteriše se kao ugovor koji uništava srpsko svinjarstvo.

Ocenjuje se da je veoma mali manevarski prostor da država sistemski reši tržišne probleme uzgajivača svinja koji već neko vreme proizvode samo gubitke. Ugovor potpisan sa Evropskom unijom ne daje velike mogućnosti zakonskog uređenja tržišta, dok najava obeležavanja srpskog mesa u prodavnicama neće biti od posebnog značaja.

Potpuna liberalizacija domaćeg tržišta

Na protestu u Bogatiću, uzgajivači svinja iz Mačve i Vojvodine tražili su da se potpuno zabrani uvoz svinjskog mesa nezadovoljni otkupnom cenom. Oni smatraju da bi im jedino cena 170-180 dinara po kilogramu žive mere omogućila određenu zaradu s obzirom na to da usled enormnog poskupljenja žitarica, što je njihova ulaganja uvećalo za 50 odsto, otkupna cena od 150 dinara jedva dovoljna da budu na nuli.

Ministar poljoprivrede najavio je da će biti razmotreno uvođenje taksi za uvoz svinjskog mesa i najavio usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda kao trajnije rešenje. Uz to je najavio da će vlada ovih dana usvojiti pravilnik za obeležavanje srpskog mesa u svakoj prodavnici.

Agroekonomista Milan Prostran smatra da smo kao zemlja previše otišli u liberalizaciju, poverovaši da ćemo vrlo brzo, koliko još 2016. godine, kako nam je obećavano, ući u EU, zbog čega je 2008. godine potpisan po nas nepovoljan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. On smatra da ćemo zbog toga imati muku da zabranimio uvoz iz EU. Zato je i skeptičan kada je u pitanju Zakon o uređenju tržišta prehrambenih proizvoda. On dodaje da je svakako za zabranu uvoza iz EU, ako je to moguće, te da postoje dve mogućnosti koje mogu biti od pomoći stočarima. Prva je da se nađe neka odredba u SSP-u kojom se može dokazati ugroženost domaće proizvodnje svinjskog mesa zbog velikog uvoza iz EU, te da se na osnovu toga zabrani uvoz na šest meseci. Druga mogućnost je da država reaguje i interveniše otkupom bar 50.000 tovljenika.

Višak tovljenika

U Srbiji je, prema oceni uzgajivača svinja, oko 90.000 tovljenika viška, o čemu je obaveštena Direkcija za robne rezerve, dok smo na toliki višak imali više od 150.000 tovljenika iz uvoza EU. Ističe se da smo dali više od 70 miliona evra godišnje za uvoz svinjskog zamrznutog mesa, uglavnom polutki, koje ide u preradu.

Ne očekuje se nio naročita korist od pravilnika o obeležavanju srpskog mesa, odnosno mesnih prerađevina, jer se iz EU ne uvozi sveže meso, nego zamrznuto koje završi u prerađevinama. Ovo meso iz uvoza je jeftinije zbog podsticaja koje imaju proizvođači iz EU, kao i zbog jeftinije stočne hrane, pogotovo GMO soje koja kod nas nije dozvoljena, pa joj je cena samim tim viša, što se na kraju odražava i na cenu mesa.

Iako bi ovaj pravilnik o obeležavanju domaćeg mesa u prodavnicama trebalo da doprinese da kupci kupuju domaće, prema oceni agroekonomiste ovo ne mora da bude slučaj jer smatra da će kod našeg naroda prevladati niža cena proizvoda nego oznaka da je proizvod domaći.

Ministar Nedimović je izjavio da će pitanje cene biti rešeno za desetak dana i da problema neće biti, ali da to pitanje treba rešavati strateški i da će predložiti Strategiju za period do 2030. godine.

Agroinfo.rs

Ugovor sa EU uništava srpsko svinjarstvo, ministar najavio rešenje problema

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Trenutna kriza u Ukrajini se odražava na ceo svet i ugrožava globalno snabdevanje hranom.

Sa ciljem da se smanji upotreba hemijskih pesticida, članice EU su 10. februara usvojile nova pravila radi bržeg odobravanja bioloških sredstava za zaštitu bilja koja sadrže mikroorganizme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета