Pandemija i rat glavni faktori: Broj stoke značajno smanjen u odnosu na prošlu godinu, privrednici predlažu sprovođenje adekvatnih mera

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Radi prevazilaženja aktuelne situacije biće formirane sektorske radne grupe koje će pripremiti predloge rešenja za Vladu Srbije, istaknuto je na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije na kojoj je analizirana situacija u stočarstvu na kraju prvog kvartala ove godine.

Privrednici predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica i uljarica neophodnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište.

Privrednici, između ostalog, predlažu da se intenzivnije radi na smirivanju cena, da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i podstakne rešavanje akciza za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i uspostavi sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizovala stočarska proizvodnja u Srbiji.

Zvanična statistika, inače, pokazuje da je na kraju prošle godine broj goveda u odnosu na kraj 2020. dodatno opao za tri odsto, svinja za gotovo četiri, koza za 3,6 procenata, dok je neznatno povećan ukupan broj ovaca i živine.

U poslednje tri godine manji je ukupan broj goveda za 38.000, svinja za 115.000, živine za 430 hiljada komada, dok je broj ovaca uvećan za deset hiljada.

U proizvodnji mesa poslednje tri godine nema većih odstupanja, ali se s kraja prošle i početkom ove godine beleži pad u proizvodnji mesa za 9,3 odsto, mlečnih proizvoda 15 odsto, ribe za trećinu, hrane za životinje gotovo 15 procenata, dok je rast proizvodnje zabeležen kod pilećeg mesa za tri odsto. Takođe, uočava se pad u proizvodnji sirovog mleka u poslednje tri godine za 2,4 odsto.

Na sednici su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i poljoprivrednih instituta i članovi odbora udruženja – predstavnici klanične i mlekarske industrije, proizvođači hrane za životinje, predstavnici udruženja proizvođača svinja, goveda, ribe i živine.

Agroinfo.rs

Pandemija i rat glavni faktori: Broj stoke značajno smanjen u odnosu na prošlu godinu, privrednici predlažu sprovođenje adekvatnih mera

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Hleb „sava“ poskupeće od sutra za tri dinara, pa će umesto dosadašnjih 46 koštati 49 dinara, javlja RTS.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi ova zemlja mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade njenih crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju, Afriku.

Rat u Ukrajini doveo je do brojnih poremećaja na svetskom tržištu i do poskupljenja na svim nivoima. Poljoprivrednici u Nemčkoj strahuju da bi cene i dalje mogle da rastu, naročito u sektoru žitarica.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета