Uz pomoć kredita do novog tržišta za poljoprivrednike i prerađivače

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Da je poljoprivrednicima, i onima koji se bave preradom hrane, dostupna različita vrsta podrške tokom pandemije, a posebno za period posle nje, složili su se učesnici onlajn panela “Finansiranje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – krediti i subvencije za poslovanje posle krize”

Kako je u uvodu istakao Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, trenutno su u najvećem problemu male firme, koje su odustale od investicija.

– Imamo situaciju da su mnogi koji su počeli nešto da grade, zaustavili poslove. Oni koji kupuju mašine, takođe moraju da sačekaju, zbog uvoza iz inostranstva. Sada je fokus na kreditiranju, subvencijama i merama države. Mnoge firme koriste programe otplate duga, one namenjene likvidnosti i obrtnim sredstvima – naveo je on.

Pohvalio je i ePijacu kao dobru inicijativu u trenutnoj situaciji, koja je postala, kako je naveo, baza proizvođača. Kako naglašava, svaka kriza je šansa u kojoj se ostvaruje napredak, jer konkurencija nestaje.

– Problem predstavlja pad potražnje i to je razlog broj jedan zbog koga firme odustaju od investicija. Na primer, oni koji posluju sa horeca sektorom uopšte nemaju tržište. Sa druge strane, otvara se ono smrznutog voća, posebno borovnice, jabuke, pa je potrebno pronaći nove kupce, jer su mnogi dobavljački lanci “pokidani” – ukazuje Pavlović.

Poznato je da je Ministarstvo poljoprivrede donelo niz mera, a Uprava za agrarna plaćanja svoje poslove neometano obavlja, rekla je Biljana Petrović, direktorka Uprave.

Govoreći o direktnim plaćanjima, namenjenim povrtarima koji uzgajaju povrće u plastenicima, malim mlekarima i pčelarima starijim od 65 godina, istakla je da je juče počela isplata za povrtare i da očekuje da do kraja sledeće nedelje bude isplaćena svima iz ovih grupa.

– Poljoprivrednicima kreditnu podršku pružamo u saradnji sa poslovnim bankama, a važno je istaći novi kredit, do tri miliona dinara, koji je namenjen likvidnosti. Kamatna stopa je ovde 1%, rok otplate na 36 meseci, dinamikom koja odgovara poljoprivredniku. Očekujem da će do kraja sledeće nedelje krenuti isplata – rekla je Petrović. Napomenula je da se zahtevi podnose u bankama, te da niko ne bi trebalo da propusti ove uslove, koji će im olakšati razvoj proizvodnje.

Ispred ProCredit banke govorio je Nenad Tintor, viši službenik za odnose sa ključnim partnerima banke, koji je naveo da su najveći zahtevi za obrtnim sredstvima i ulaganjem u osnovna sredstva.

– Pokazalo se da je ključ u digitalizaciji, ali i informisanosti. Važno je da službenici budu upoznati sa situacijom i ponudom banke, kako bi bili kvalitetni savetodavci i pomogli poljoprivrednicima da u ovoj situaciji, ali i redovnoj, stignu do cilja – zaključio je.
 
Ovo je bila peta po redu diskusija “Svet hoće domaće”, koje se organizuju uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.


Izvor : agronews.rs

Uz pomoć kredita do novog tržišta za poljoprivrednike i prerađivače

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета