Za četiri godine osnovano skoro 1.000 novih zadruga

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Bez zadruge nema jakog sela, tvrde stručnjaci. Upravo na toj ideji je 2017. pokrenut projekat “500 zadruga u 500 sela” – da ojača male proizvođače i zadrži ljude na selu

Od 2017. godine do sada formirano je 956 novih zadruga, a pre toga čak 100 ih se godišnje gasilo. U program obnove zadrugarstva do sada je uloženo milijardu i 700 miliona dinara.

Bespovratna sredstva od najviše 15 miliona dinara za stare i 7,5 za novonastale dobile su 152 zadruge.

“Namena sredstava – novi voćnjaci, novi povrtnjaci, nove staje, matična stada, mehanizacija, više faze prerade, 152 fabrike pod otvorenim nebom. Hiljade ljudi se udružilo kao kooperanti, kao zadrugari, porodice. Našli su svoj boljitak u tome”, rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Ove godine za podsticaje je konkurisalo više od 300 zadruga. Na raspolaganju im je ukupno 500 miliona dinara, a u narednih mesec dana znaće se kojih 60-ak će i dobiti novac za svoje projekte.

Agroinfo.rs/rts

Za četiri godine osnovano skoro 1.000 novih zadruga

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U nekom selu živeli su čovek i žena, čovek na njivi, a žena radila u kući. Čovek bi odmah, čim bi dan osvanuo, uhvatio volove i otišao u polje orati, a žena bi ostala kod kuće radeći, te bi mu uvek donela ručak na njivu.

Od početka godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca.

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Život jedne prosečne sredovečne žene koja nije u stalnom radnom odnosu u nekoj firmi, već samo domaćica u Srbiji. Znate li šta to znači? Ne, ne znaju svi! Znaju samo one žene koje tako žive!!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета