Za poslednjih godinu dana izvezeno 741.830 tona pšenice, najviše otpremljeno u Rumuniju i Italiju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bilans pšenice za ekonomsku 2020/21 godinu sačinjen je na osnovu zvaničnih statističkih podataka o proizvodnji pšenice roda 2020. godine i podataka koji se odnose na mesečni izvoz pšenice i brašna iz Srbije.

Za proteklih godinu dana iz Srbije je izvezeno 741.830 tona pšenice i 105.976 tona brašna od pšenice, a novu žetvu dočekujemo sa 705.000 tona prelaznih zaliha ove robe, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema zvaničnoj statistici, u proteklih 11 meseci najviše pšenice otpremljeno je u rumunsku luku Konstancu, 414.029 tona ili 55.81 odsto od ukupnog izvoza.

Italija je postala drugi kupac naše pšenice sa 123.287 tona, što čini 16,62 odsto ukupnog izvoza hlebnog žita.

Ostala glavna tržišta su Severna Makedonija, Nemačka, Kosovo i Metohija i u Albanija.

Prema podacima Udruženja „Žita Srbije”, cena pšenice ovogodišnjeg roda franko silos utovareno iznosi oko 170 do 178 evra po toni, ili 19.98 do 20.92 dinara za kilogram.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Za poslednjih godinu dana izvezeno 741.830 tona pšenice, najviše otpremljeno u Rumuniju i Italiju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета