Za umetničke i stare zanate u Vojvodini opredeljeno pet miliona dinara

Foto: vojvodina.gov.rs

Foto: vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekreterijat dodlio je ukupno pet miliona dinara za subvencionisanje umetničkih i starih zanata u Vojvodini.

U Udruženju samostalnih zanatlija Novog Sada uručeni su ugovori korisnicima koji su dobili sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam kojim se subvencionišu preduzetnici, mikro i mala pravna lica za razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata, odnosno poslova domaće radinosti.

Sekretarijat je dodelio ukupno pet miliona dinara radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički ili stari zanat ili posao domaće radinosti, u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva u AP Vojvodini.

Sredstva su dodeljena za nabavku opreme ili repromaterijala, a pojedinačni iznosi su odobravani u visini do 100 odsto kupovne vrednosti po projektu aplikanta, sa uračunatim PDV-om.

Prema rečima sekretara Nenada Ivaniševića, subvencije su dobila 24 korisnika, a po 2,5 miliona dinara raspoređeno je za tekuće (13 korisnika) i za kapitalne subvencije (11 korisnika).

– Stari zanati su važni zbog tradicije, ali i zbog turizma, jer nema turističke manifestacije bez starih zanata, koji, kao nešto što je autentično, privlače velik broj posetilaca. Ideja je da se ova praksa nastavi i naredne godine, ali sa većim iznosom, kao i da u programe zapošljavanja uvedemo posebnu kategoriju – obuku novozaposlenih za stare zanate. Zanati su važni i za očuvanje kulture manjinskih zajednica, jer oni u većini slučajeva karakterišu njihovo biće. Zanati su skup proizvodnje, turizma, tradicije i očuvanja multietničnosti, po čemu je Vojvodina nadaleko poznata – rekao je Ivanišević.

Među korisnicima sredstava jesu mnogobrojne zanatlije iz čitave pokrajine, od sarača do kožara, od krojača do drvodelja i umetničkih livnica, što jasno pokazuje opredeljenost stanovništva da aktivno radi na očuvanju tradicionalne proizvodnje kako bi ova privredna delatnost nastavila da živi i na neki svojstven način ide u korak s vremenom i modernim tokovima, a opet da ne izgubi svoju svrhu i osobenost.

Zanatlijama su ugovore zajedno uručili sekretar Nenad Ivanišević i predsednik Udruženja Slavko Novaković.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Za umetničke i stare zanate u Vojvodini opredeljeno pet miliona dinara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета