Za uvođenje brzog interneta u selima Srbija će se zadužiti 100 miliona evra

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Radi uvođenja širokopojasnog interneta u rualnim sredinama, Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu (projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima 2) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Svrha projekta je pomoć Srbiji u ubrzanju razvoja brzih širokopojasnih mreža u belim zonama (bez pristupa širokopojasnoj mreži) širom ruralnih područja, sa fokusom na škole kao pristupne tačke i prioritetne korisnike ruralnih širokopojasnih mreža.

Plan je da se što većem broju seoskih naselja obezbedi konekcija brzine od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbps). U naseljima u kojima nema škole kao pristupne tačke biće korišćene druge javne ustanove.

Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenjuje da će preko 90 odsto pristupnih tačaka uključenih u Projekat biti seoske škole.

Banka će finansirati projektovanje i izgradnju širokopojasne infrastrukture koja će povezivati 1.200 škola i javnih ustanova u Srbiji sa postojećom širokopojasnom infrastrukturom.

Pod kojim uslovima se Srbija zadužuje?

rok za završetak projekta je 31. decembar 2025. godine,
zajam se isplaćuje u dve dve tranše, a obe u iznosu do 50 miliona evra,
period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući period početka do tri godine nakon čega će početi isplata glavnice zajma u 24 jednake polugodišnje rate,
prvi datum otplate zajma je 22. decembar 2024, a poslednji 22. jun 2036. godine,
primenjivaće se varijabilna kamatna stopa jednaka referentnoj kamatnoj stopi- šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za fiksnu maržu od 1 odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom,
predviđena je mogućnost prevremene otplate, kao i otkazivanja zajma, u minimalnom iznosu od milion evra,
upisna provizija po stopi od 1 odsto ukupnog zajma (milion evra) plaća se jednokratno banci iz spostevnih sredsatava zajamoprimaca i iznosiće 500 hiljada evra za prvu i 500 hiljada evra za drugu tranšu,
stopa provizije na nepovučeni deo zajma iznosi 0,5 odsto na godišnjem nivou.
Ugovor predviđa i obavezu Srbije da, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomuniikacija (MTTT), radi sa konsultantima i drugim relevantnim državnim i lokalnim organima na razvoju i primeni programa obuke o digitalnoj pismenosti i informisanja zajednica u ruralnim područjima.

Potrebno je obezbediti da najmanje 4.000 pojedinaca (uključujući 2.000 žena) prođe osnovnu obuku o digitalnoj pismensti, a da najmanje 500 ljudi bude obučeno za korišćenje e-uprave u regionima koji su obuhvaćeni projektom.

Projekat je deo veće inicijative i predstavlja nastavak Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima potpisanog 30. decembra 2020. godine, koji je obuhvatio 600 naselja.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Za uvođenje brzog interneta u selima Srbija će se zadužiti 100 miliona evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konferencija o digitalnoj pismenosti i samozapošljavanju žena u ruralnim sredinama „Selo na klik“ biće održana 5. maja 2022. godine u Privrednoj komori Srbije sa početkom u 10 časova i okupiće oko 100 predstavnika ženskih udruženja iz cele Srbije.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela, pa se pozivaju svi zainteresovani da uzmu učešće.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a za ove potrebe je opredeljeno pet miliona dinara.

Za obnavljanje seoske infrastrukture u Srbiji biće izdvojeno skoro 70 miliona evra, a sve u okviru IPARD fondova, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета