Završena Međunarodna regata „Vode Vojvodine“

Foto: printscreen

Foto: printscreen

U ovogodišnjoj, 12. regati „Vode Vojvodine“ učestvovao je 91 brod, a od 24. juna do 3. jula regataši su plovili vojvođanskim kanalima i Dunavom, na relaciji Novi Sad – Bački Petrovac – Ruski Krstur – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin – Bogojevo – Bačka Palanka – Novi Sad.

Bačka Palanka poslednji je grad koji su regataši posetili tokom 300 kilomara duge plovidbe. Na obali Dunava udruženja žena organizovala su Sajam rukotvorina i predstavile suvenir regate – specijalno izrađen medenjak sa logoom ovogodišnje plovidbe.

– Cilj ovogodišnje regate bio je podizanje potencijala plovidbe i nautičkog turizma u Vojvodini, ali i ekološke svesti. Regataši su učestvovali u ekološkoj akciji prikupljanja čepova od plastike, kako bi se omogućila kupovina pomagala jednoj devojčici i dečaku, iz Valjeva i Novog Sada. Takođe, regataši su, posle 25 godina, prošli kroz rekonstruisanu prevodnicu Bezdan, koja je izgrađena 1856. godine i koja je biser naših objekata u Vojvodini – rekao je ovom prilikom pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine“ za tehnička pitanja, Igor Kolaković.

On se zahvalio i svim lokalnim samoupravama koje su dočekale učesnike regate.

– Želja mi je da iz Bačke Palanke, kao poslednje stanice na vašem plovnom putu, ponesete lepe i nezaboravne trenutke – rekla je direktorka Turističke organizacije Bačke Palanke Milica Stoisavljević.

JVP „Vode Vojvodine“ organizovalo je ovogodišnju regatu sa željom da promoviše nautičko-turističke potencijale Vojvodine, ali i da ukaže na važnost očuvanja prirodne sredine u plovnom području.

Prvi put regatu je obeležila ekološka i humanitarna akcija i nosila je sloga „Čista voda, čista ljubav“. Naime, regataši su tokom plovidbe, u saradnji sa svim lokalnim samupravama, odvajali otpad za reciklažu. Na Dan Dunava – 29. jun, deo prikupljenog materijala predat je Udruženju „Čepom do osmeha“, sa kojim će u saradnji, „Vode Vojvodine“ kupiti terapeutski tricikl za Doroteu Peić (8) iz Valjeva i kolica za Mihajla Papa (17) iz Novog Sada. Dan Dunava obeležen je sa domaćinima u Apatinu, koji su organizovali bogat sadržaj na obali reke – radionice i animacije za decu, koncert na vodi i puštanje lampiona.

JVP „Vode Vojvodine“ uključilo je i studente u ovogodišnju regatu, pa je za pobedničku ideju na konkursu raspisanom za izradu loga sa eko-motivom, dodelilo nagradu od 120.000 dinara studentu FTN-a, Marku Ađinu.

Zahvaljujući lokalnim samoupravama koje su ponudile bogat program, panonski mornari imalu su priliku da degustiraju lokalne specijalitete, učestvuju u turističkim obilascima, uživaju na koncertima i u sportskim aktivnostima.

Agroinfo.rs/agrotv.net/

Završena Međunarodna regata „Vode Vojvodine“

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Zbog situacije sa pandemijom Covid19 prinuđeni smo da otkažemo ovogodišnju Regatu "Vode Vojvodine" koja je planirana da se održi u avgustu.

Prijave su u toku i trajaće do popune mesta, a najkasnije do 10. jula 2020. godine

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета