Zbog suše i stočari na mukama: Širom Srbije nema dovoljno vode za pojenje stoke

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zbog otežanog vodosnabdevanja prouzrokovanog velikom sušom i smanjenjem kapaciteta vodoizvorišta, u Čačku, Požegi, Arilju, Lučanima i Gornjem Milanovcu na snazi je vanredna situacija. U problemu su meštani, kao i stoka za čije pojenje nema dovoljno vode u više krajeva naše zemlje.

Kao što je i ranije izveštavano, zbog smanjenog nivoa reke Rzav i otežanog vodosnabdevanja usled visokih temperatura i suše, oko 250.000 potrošača u Čačku, Požegi, Lučanima, Arilju i Gornjem Milanovcu je ugroženo, a upućen im je i apel da se voda racionalno troši.

Osim toga, u velikom problemu su i stočari koji nemaju dovoljno vode za pojenje stoke širom naše zemlje, prenosi RTS. Prema informacijma, vode za stoku nedostaje u Gadžinom Hanu, a restrikcije su i u  Topoli.

Meštani Božetića – najveće novovaroške mesne zajednice imaju dodatne muke – da napoje oko 5.000 grla krupne stoke, pa vodu u buradima dovoze sa izvora udaljenih i po 15 kilometara.

Sušni period se nastavlja i nije poznato kada će se čitava situacija sa vodom vratiti pod kontrolu.

Agroinfo.rs/rs.n1info.com

Zbog suše i stočari na mukama: Širom Srbije nema dovoljno vode za pojenje stoke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Riba otvara usta kako bi mogla da diše. Ona na taj način uzima vodu, koju pritom izbacuje kroz škrge – male proreze sa obe strane glave, pokrivene poklopcima.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета