Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Пистаћ је дрвенаста култура која припада породици рујевки (Анацардиацеае). Ради се о листопадној култури, уз изузетак једне зимзелене сорте. Потиче из југозападне Азије, одакле се раширила по целом свету. Пистаћ задржава жбунолику форму или форму ниског дрвета, а прилагођен је топлијим условима климе и гаји се у приморју. Према археолошким налазима пистаћ се узгајао већ пре 9.000 година, што указу

Морфолошке особине пистаћа
Пистаћ је жбунолика воћна врста. Може нарасти до 10 м и имати животни век од 100 година. У конвенционалној производњи се тежи нижим узгојним облицима ради лакше бербе, а најбољи се род плода може очекивати у двадесетој години. Кора дрвета је сивкаста, листови су тамнозелени, непарно перасти. Млађе су гране смеђе боје. На једној се петељци налази три до пет ваљкастих листова. Цветови су ситни, смештени у метличасте цвасти, а цветање се одвија током марта, пре листања. Корен је разгранат и може продрети у земљиште и до 7 метара. Плод пистаћа је коштуница, дуга 1 до 2 цм и широка 2 цм. Обавијен је љуском беж боје која лагано пуца током сазревања плода. У коштуници је смјештена јестива зеленкаста семенка.

Агроеколошки услови гајења пистаћа
Температура
Пистаћ је биљка топлог поднебља и у нашим подручјима најбоље резултате гајења постиже у условима медитеранске климе. Ипак, није осетљив на ниске температуре. Може претрпети велике температурне амплитуде од -30 °Ц до + 42 °Ц и узгајати се на теренима до 1.200 м н/в.

Вода
Ради се о култури која тражи осунчане просторе и може издржати дугу сушу и високе температуре. Корен продире дубоко и омогућује искориштавање воде и на великим дубинама у земљишту. Препоручује се да се сади на добро дренираном земљишту.

Земљиште
Будући да разгранати корен расте дубоко, пистаћ нема превелике захтеве према земљишту. Треба имати на уму да се ради о дугоживећој култури код које се пресађивање не препоручује па је пистаћ потребно одмах засадити на терен на којем је планирано гајење. Погодују му дубока и глинена земљишта.

Садња пистаћа
Како би се постигле најбоље гајене особине, пистаћ се као остале воћне врсте, препоручује садити калемљењем. Садњу је најбоље обавити у јесен, како би се до пролећа млада биљка могла припремити и развити корен. Будући да се ради о дводомој врсти, потребно је обратити пажњу да се у засаду стабла са женским цветовима, налази и стабло с мушким цветовима како би се омогућило опрашивање. „Мушка“ и „женска“ стабла могу се разликовати обликом листа – „мушки“ су листови тамнозелене боје с дугуљастим листићима, а „женски“ светлозелени с великим листићима.

Берба и принос пистаћа
Пистаћ обично доноси плод у десетој години уколико је биљка узгојена из семена (сејанац), а у петој уколико је биљка калемљена. Плодови сазревају од јула до августа. Род се може очекивати сваке године, а биљка обилно роди сваке треће до пете године. Сматра се да старија стабла могу дати 50 кг плода с љуском, односно 30 кг плода без љуске.

Употреба пистаћа
Семе пистаћа је изузетно храњиво. Садржи 20% протеина, 50% масног уља, 20% угљених хидрата и 2% влакана. Од минерала садржи калијум, калцијум, магнезијум и гвожђе, а научно је доказан његов утицај на смањење ризика од срчаних болести. Обично се конзумира у свежем стању, а често се користи и у индустрији производње сладоледа, маслаца и других прерађених и кондиторских производа. Будући да има округлу крошњу и расте у форми жбуна, сматра се врло декоративном културом.

agroinfo

Гајење пистаћа

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Stigla nova zdrava zanimacija koja će zameniti klasičan čips, a jednostavna je za pripremu.

Japanci uživaju dok im pod nepcima krcka prženo javorovo lišće, umesto čipsa i drugih nezdravih grickalica.

Afrodizijak označava grupu namirnica, pića ili drugih supstanci koje deluju stimulativno na raspoloženje i inspirišu na ljubav, poboljšavaju protok krvi kroz organizam, pojačavaju seksualnu želju, sprečavaju pojavu depresije i teskobe, povećavaju energetski nivo, snagu, izdržljivost i oštroumnost.

Izrada domaćeg mleka od pistaća je jednostavna i priprema se slično kao i bademovo mleko. Jedina razlika je u tome što morate namočiti i oguliti pistaće kako biste dobili svetlije zeleno mleko.

Bademi i orasi nisu više na prvom mestu - pistaći ozbiljno prete da im otmu prvo mesto na listi najzdravijih orašastih plodova.

Кикирики ( Arachis hypogea L. ) је једногодишња биљка занимљива по томе што попут кромпира, плодове развија под земљом. Нарасте од 30 до 50 цм. Иако би га многи сврстали у орашасте плодове, ботанички, кикирики припада породици махунарки заједно с грашком, сочивом, пасуљем и другим.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета