Umesto čipsa Japanci grickaju prženo JAVOROVO LIŠĆE

Foto:Printscreen/youtube
Japanci uživaju dok im pod nepcima krcka prženo javorovo lišće, umesto čipsa i drugih nezdravih grickalica.
Momidži tempura ( engl.”Momiji tempura”) naziv je ove zanimljive grickalice od javorovog lišća, jedne od najpopularnijih užina u Japanu, koja je dobila ime po japanskom javorovom drvetu.
Evo i kako spremaju tu neobičnu grickalicu?
S obzirom na to da lišće, samo po sebi, nema neki poseban ukus, prethodno ga godinu dana drže u buretu sa solju, pa ga prže u dubokom ulju, uvaljano u slatko testo, uz dodatak susama, po želji.
Samo prženje javorovog lista traje oko 20-ak minuta, dok ne postane girckavo lomljiv(kao kod nas čips)
Prave ga kod kuće, ali i prodaju na uličnim tezgama, i to tokom cele godine. Recept za lisnati dezert potiče iz Osake, gde ga već čitav vek tretiraju kao pravi.
Agroinfo.rs/zanimljivostidana.com
Umesto čipsa Japanci grickaju prženo JAVOROVO LIŠĆE
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Stigla nova zdrava zanimacija koja će zameniti klasičan čips, a jednostavna je za pripremu.
Кикирики ( Arachis hypogea L. ) је једногодишња биљка занимљива по томе што попут кромпира, плодове развија под земљом. Нарасте од 30 до 50 цм. Иако би га многи сврстали у орашасте плодове, ботанички, кикирики припада породици махунарки заједно с грашком, сочивом, пасуљем и другим.
Пистаћ је дрвенаста култура која припада породици рујевки (Анацардиацеае). Ради се о листопадној култури, уз изузетак једне зимзелене сорте. Потиче из југозападне Азије, одакле се раширила по целом свету. Пистаћ задржава жбунолику форму или форму ниског дрвета, а прилагођен је топлијим условима климе и гаји се у приморју. Према археолошким налазима пистаћ се узгајао већ пре 9.000 година, што указу
- Најновије
- Најчитаније
Komentari