Umesto čipsa Japanci grickaju prženo JAVOROVO LIŠĆE

Foto:Printscreen/youtube

Foto:Printscreen/youtube

Japanci uživaju dok im pod nepcima krcka prženo javorovo lišće, umesto čipsa i drugih nezdravih grickalica.

Momidži tempura ( engl.”Momiji tempura”) naziv je ove zanimljive grickalice od javorovog lišća, jedne od najpopularnijih užina u Japanu, koja je dobila ime po japanskom javorovom drvetu.

Evo i kako spremaju tu neobičnu grickalicu?

S obzirom na to da lišće, samo po sebi, nema neki poseban ukus, prethodno ga godinu dana drže u buretu sa solju, pa ga prže u dubokom ulju, uvaljano u slatko testo, uz dodatak susama, po želji.

Samo prženje javorovog lista traje oko 20-ak minuta, dok ne postane girckavo lomljiv(kao kod nas čips)

Prave ga kod kuće, ali i prodaju na uličnim tezgama, i to tokom cele godine. Recept za lisnati dezert potiče iz Osake, gde ga već čitav vek tretiraju kao pravi.

Agroinfo.rs/zanimljivostidana.com

Umesto čipsa Japanci grickaju prženo JAVOROVO LIŠĆE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Stigla nova zdrava zanimacija koja će zameniti klasičan čips, a jednostavna je za pripremu.

Кикирики ( Arachis hypogea L. ) је једногодишња биљка занимљива по томе што попут кромпира, плодове развија под земљом. Нарасте од 30 до 50 цм. Иако би га многи сврстали у орашасте плодове, ботанички, кикирики припада породици махунарки заједно с грашком, сочивом, пасуљем и другим.

Пистаћ је дрвенаста култура која припада породици рујевки (Анацардиацеае). Ради се о листопадној култури, уз изузетак једне зимзелене сорте. Потиче из југозападне Азије, одакле се раширила по целом свету. Пистаћ задржава жбунолику форму или форму ниског дрвета, а прилагођен је топлијим условима климе и гаји се у приморју. Према археолошким налазима пистаћ се узгајао већ пре 9.000 година, што указу

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета