Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema narodnom verovanju jesenje cvetanje voća najavljuje dugu i hladnu zimu, ali da voće cveta u sred leta pojava je koja zbunjuje i struku i voćare. Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu.

Čuo sam i viđao da voće ponovi cvetanje u jesen, kad je toplije vreme, dešavalo se i da se pojavi plod pred zimu ali da u sred leta jabuka cveta i rodi to do sada nisam video. Ovo je stara sorta jabuke Belo, i uglavnom su na mom imanju starije sorte voća. Do sada se znalo kad cveta a kad rodi, ali sada na jednoj grani plod na drugoj cvet“, priča za TopPres voćar Radenko Andrović i dodaje da je njegova jabuka cvetala kao da je proleće.

„Pogledajte cvet, nije to nešto zakržljalo i malo to je cvet kao da je proleće i kreće razvoj vegetacije, a paralelno sa ovom cvetnom granom formirani su plodovi karakteristični za ovu sortu takođe lepo razvijeni“.
Ovakav neobičan fenomen Radenko pokušava da objasni svojim unucima Matiji i Luki sa kojima obilazi voćnjak. On smatra da je razlog cvetanja voća kad mu vreme nije posledica klimatskih promena.

Moja jabuka je samo potvrdila priču svetskih stručnjaka, globalno zagrevanje i ozbiljne klimatske promene zbunjuju biljke. Još kao dete, slušao sam priče da kad voće ponovi cvetanje biće hladna i opasna zima, međutim poslednjih godina gotovo i da nema zime, bar ne toliko hladne kao što je narodno verovanje, šta će sada ovo letnje cvetanje da znači videćemo“, kaže Radenko. Stručnjaci iz oblasti voćarstva pretpostavljaju da je ovakva pojava upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u voćnjaku našeg sagovornika cvetanje i plodonošenje dešavaju u isto vreme.

Izvor:toppress.rs

Jabuka usred leta cvetala i rodila

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета