Како правилно да орежете смокву

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Оштећене, мртве и болесне гране би требало орезати са смокве када год их пронађете. У овом чланку вам доносимо основне технике одржавања смокве резидбом које су сличне као и код осталог воћа. Међутим, поред тога постоје и специфична упутства која се односе искључиво на смокву, а које треба примењивати у првих неколико година.

Смоква је медитеранска дрвенаста врста која спада у листопадни грм из рода фикуса, а фамилије дудова. Биљка је изворно из западних делова Азије и југоисточне Европе, а данас је распрострањена широм света и узгаја се као воће и као украсно биље.

Сматра се за једну од најстаријих воћних врста које су култивисане, а пронађени фосилни остаци говоре да се гајила пре пшенице и јечма.

Нашла је своје место и у Библији, а уско је повезана и са народним веровањима. Према библијском предању, смоквин лист је Адаму послужио да сакрије своју мушкост од Евиних погледа, а до данас се сматра симболом жеље, љубави и здравља.

Смоква је биљка која рано ступа на род, већ у другој години. Да би родност била висока и редовна, поред правилне садње и агротехничким мера, треба да се изведе и правилна резидба.

Најбоље време за резидбу
Неко воће или дрвеће „крвари“ када га сечете, односно пушта сок много више него друго, а то је случај и са смоквом. Такво пуштање сока може да повећа ризик од продирања болести у рану, те због тога треба избегавати резидбу у периоду када смоква може да „крвари“.

Најсигурније време да обавите резидбу смокве је док је у стању мировања. Како је реч о листопадној биљци, лако је да утврдите када иде на спавање: током зиме, када јој отпадне сво лишће.

Током треће сезоне орезивања (опет на зиму) потребно је орезати нове гране (укључујући водопије које се уздижу из основе биљке) које ће само да одузимају ресурсе главним гранама. Такође, потребно је да остраните и:

Неке од секундарних грана: Ово су гране које расту са ваших главних грана. Орежите оне које расту под углом од 45 степени. Те гране ће бити слабе јер расту под неодрживим углом.

Гране које се преплићу или су тик једна уз другу.

Орежите за трећину своје главне гране. То ће одржати биљку компактном (плодови ће бити доступнији за брање), а омогућиће вам да избегнете расипање хранљивих ресурса на повећање величине биљке на ушрб развоја плодова.

Izvor: agromedija.rs

Како правилно да орежете смокву

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Otkrivamo vam uputstva za gajenje smokve u kući u nekoliko jednostavnih koraka, kao i koliko je lekovita

Podmlađivanje zasada je agrotehnička mera koja se obavlja kod autohtonih sorti koje su u procesu izumiranja. Asanacija se retko primenjuje u intenzivnoj proizvodnji jabuke, a često u ekstenzivnoj.

Mnogima od nas se desilo da prilikom rekreacije, podizanja tereta ili iz nekog drugog razloga osetimo bolove u kičmi koji nisu nikako prijatni. Evo jednog jednostavnog recepta da ih se lako rešite, a ovo preporučuju vrhunski sportisti koji ovaj trik takođe koriste!

Makadamija je drvo koje raste u tropskim područjima i visine je oko 15 metara. Ovo je jedna od najukusnijih vrsta oraha na svetu, a od makadamije se dobija i ulje koje ima široku primenu u lekovite i kozmetičke svrhe.

Otkrivamo vam uputstva za gajenje smokve u kući u nekoliko jednostavnih koraka, kao i koliko je lekovita

Ako ispratite ove savete, nema sumnje da će vaše ljubičice ovog leta cvetati najbolje do sada!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета