Zašto ljubičice ne cvetaju. Šta učiniti?

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Ako ispratite ove savete, nema sumnje da će vaše ljubičice ovog leta cvetati najbolje do sada!

Pažljivo pogledajte svoje ljubičice. Peteljke su ispružene, a sami listovi usmereni nagore? Nijansa panela je bleda, na mestima svetle tačke? Dakle, ljubičica nema dovoljno svetla.

Savet: Morate urediti dodatno osvetljenje. Preporučuje se sa posebnim fitolampama. Čak i ako posedujete široku svetlu prozorsku dasku, u jesen-zimskoj sezoni ljubičicama će i dalje nedostajati sunca. To bi trebalo da bude najmanje 12 sati dnevno. I to ne direktno, već difuzno. U suprotnom, na listovima će se pojaviti žute mrlje od opekotina. Hteli ili ne, ljubičice neće cvetati bez dobrog osvetljenja.

Niska vlažnost
Znakovi - Listovi ljubičice se malo spajaju, dugo nije bilo cvetanja. Čini se da raste, ali ne baš aktivno.

Savet: U proleće i leto, kada se prostorija često provetrava, vlažnost se povećava na 67-72%. U jesen i zimi, sa uključenim grejanjem, vlažnost u kući se smanjuje na 27-32%. Moraćete da je odgajate veštački:

- morate staviti na radijatore vlažne peškire
- pored lonca staviti paletu sa mokrim tresetom, sfagnumom, ekspandiranom glinom
- složite odvojene posude sa vodom
Sve ove mere dovešće do činjenice da se vlažnost povećava, ljubičice će lakše disati, a time i cvetati.

Zalivanje
Kod kuće, moraju se redovno zalivati na sobnoj temperaturi. Upotreba hladne vode (ili čvrste vode) dovodi do mnogih bolesti, uključujući gljivične ili izaziva prodor i razvoj štetočina koje uništavaju cveće. Tlo nikada ne bi trebalo biti previše vlažno, ali isušivanje - vrlo loš faktor. Neophodno je pratiti poštovanje savršenog režima zalivanja.

Đubrivo

Voli prihranu, a i zaslužuje da je dobije. Može da se kupi đubrivo namenjeno ljubičicama, a ako ga nigde nema treba birati prihranu sa fosforom. Đubrivo se apsolutno uvek razblažuje u vodi i dodaje uz zalivanje.

Pravi izbor saksije

Prilikom sadnje bilo koje biljke, najčešće biramo veće saksije kako bi korenje imalo mesta da izraste. Ipak, kod ljubičica je to greška - u velikoj saksiji, biljka će se bukvalno udaviti u korenju, i neće se videti ni lišće ni cvet. Radije birajte saksiju u kojoj će ljubičici biti tesno - njoj to najviše odgovara.

Agroinfo.rs

Zašto ljubičice ne cvetaju. Šta učiniti?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Makadamija je drvo koje raste u tropskim područjima i visine je oko 15 metara. Ovo je jedna od najukusnijih vrsta oraha na svetu, a od makadamije se dobija i ulje koje ima široku primenu u lekovite i kozmetičke svrhe.

Za razliku od ostalih kupusnjača, karfiol ima specifične zahteve prema uslovima spoljašne sredine. Optimalna temperatura za rast i razvoj je oko 18C, a najbolje mu odgovara vlažnost zemljišta između 70 i 80% poljskog vodnog kapaciteta (PVK).

Hidrirane i lepe usne su uvek privlačne, a uvek bi i trebalo da ih štitimo od pucanja da ne bi došlo do bolnih i neprijatnih situacija. Saznajte kako da na jednostavan način napravite jedan takav prirodan balzam kod kuće koji će vam uvek biti pri ruci.

Cveće koje če ulepšati izgled vaše terase ili balkona, ali fenomenlno izgleda i kao rezano cveće u vazni.

Cvet lizijantus ne samo da se javlja u nijansama plave i lila boje, već i u ružičastoj, svetlozelenoj, a isto tako i beloj. Svaka boja ima različito značenje u kombiaciji sa simbolikom cveta, tako na primer žuti lizijantus znači da sa nekim želite dobro prijateljstvo, a ružičasti da ta osoba kojoj ste dali cvet ima osećanja prema Vama.

Rod rododendrona uključuje zimzelene, poluzimzelene i listopadne vrste u širokom rasponu od patuljastih grmova do stabala visokih do 30 metara. U našim krajevima najčešće se uzgajaju grmovi od 0,5 do 2 metra visine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета