Nedovoljan broj radnika za branje šljiva: Zarada ide i do 70.000 dinara mesečno uz obezbeđen stan i hranu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Proizvođači šljiva tvrde da nema dovoljno sezonske radne snage za branje, a pogotovo kvalifikovanih radnika za rezanje voćki. Iako je zarada dobra, neretko radnici napuštaju teren usred berbe zbog visokih vrućina i teških uslova, navode voćari.

Iako je dnevna zarada do tri hiljade dinara, što mesečno iznosi oko 70.000, a stan i hrana su takođe obezbeđeni, pojedini proizvođači šljiva u Srbiji se žale da nema dovoljno berača kao ni rezača zasada. Takođe, radnici neretko napuštaju teren usred sezone zbog teških uslova rada.

Proizvođač Goran Mijailović, nekadašnji predsednik Udruženja voćara u Čumiću, naglašava da je već hroničan problem to što domaćinstva koja se bave gajenjem šljive nemaju dobre radničke rezače.

- Ima ih, ali nedovoljno. Kada je reč o beračima njih je takođe malo. Mada, ove godine i nije toliko strašno, jer je rod šljive podbacio. Taj problem rešava se tako što neka domaćinstva imaju stalne radnike, ali često i svi članovi porodice moraju da rade u voćnjaku. Pošto berba traje tokom jula i u avgustu, prinuđeni su da uzimaju odmore za berbu, zovu prijatelje i komšije u pomoć… - kaže Mijailović.

Naglašava se da dnevnice nisu male, oko 3.000 dinara, ali da se radi udarnički, od sedam do 17 sati, svakog dana, osim kada je crveno slovo ili kada pada kiša. U njegovom kraju, nadomak Kragujevca, mahom se gaji šljiva, a u mnogim delovima Šumadije ovogodišnji rod je znatno manji nego lane. Najviše se gaje čačanska lepotica i stenlej, ali te sorte nisu ovog leta rodile u svom puno kapacitetu.

- Za trećinu je smanjen rod u odnosu na 2020. Do toga je došlo jer je bio kasni mraz, loši vremenski uslovi. Imali smo toplu zimu, sve je krenulo i onda je od mraza sve stradalo – dodaje Mijailović.

Pored dnevne zarade, mnogi uzgajivači radnicima nude i hranu i smeštaj, ali ni ovo izgleda nije dovoljno da se obezbedi dovoljan broj berača.

Šumadijska šljiva se više ne izvozi toliko u Rusiju, već uglavnom u zemlje Evropske unije, jer su i tamo voćnjaci stradali od mraza. Završava se berba čačanske lepotice, a za nekoliko dana berači koji imaju pune ruke posla, preći će na sortu stenlej.

Agroinfo.rs/novosti.rs

 

Nedovoljan broj radnika za branje šljiva: Zarada ide i do 70.000 dinara mesečno uz obezbeđen stan i hranu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Suša nije poštedela ni šljivu – srpsko nacionalno voće. Ipak, više od roda, proizvođače ove godine brine cena.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета