DŽABA što su dnevnice od 3.000 do 6.000 dinara, uz smeštaj i hranu opet NEMA KO DA RADI!

pixabay.com

pixabay.com

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

- Sve je teže naći dobrog berača-, napominje jedan malinar. Berba malina počinje za mesec dana, a društevne mreže prepune su oglasa u kojima se traže sezonski radnici koji za dvadesetak dana berbe, prema rečima malinara, mogu da zarade i direktorsku platu.

Novac dobijen iz ove nadnice nije mali, ali je svaki dinar teško zarađen, stoga je iz godine u godinu sve manje zainteresovanih pojedinaca koji su raspoloženi da "idu u maline".

- Dobar berač dnevno može da nabere od 80 do 100 kilogarama i nikad mi nije žao da dobro platim dobrog radnika. Zadovoljni su oni, a zadovoljni i mi. Ko ima manje plantaže može da obere maline u krugu porodice, a a veći zasadi zahtevaju angažovanje radne snage. Sve je teže naći dobrog radnika, to postaje sve veći problem - kaže malinar Dragoš Luković iz Arilja.

Imajući u vidu da zainteresovanost za srpsku malinu na evropskom i svetskom tržištu nikad nije bila veća, kao i da se očekuje da otkupna cena bude od 600 do 800 dinara ove sezone - na dobitku će biti i radnici i berači.

Jedino što može da "pobrka lončiće" jesu lošiji rod i eventualne vremenske nepogode.

- Imamo zasade na četiri hektara i rod ne prepuštamo slučaju. Imamo stalne radnike koji se svake godine vraćaju kod nas jer se uvek potrudimo maksimalno da ih ispoštujemo. To je ono što je ključno, jer ako niste ispunili sve što ste obećali radnici vam sledeće godine neće doći i tada ste u problemu. Zbog dosadašnjih vremenskih uslova pretpostavlja se da će rod biti za oko 30 odsto manji - kaže Dobrivoje Radović za Rinu.

Titulu berača rekoredera u Zapadnoj Srbiji drži Milica Radulović iz Čačka koja je za jedan dan uspela da ubere neverovatnih 136,5 kilograma crvenog zlata. Ostaje da se vidi da li će je ove godine neko svrgnuti sa trona i vrednim radom uspeti da ubere još više malina za jedan dan.

Agroinfo.rs/biznis.telegraf.

DŽABA što su dnevnice od 3.000 do 6.000 dinara, uz smeštaj i hranu opet NEMA KO DA RADI!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Zbog krize u Ukrajini i pada izvoza, poljski farmeri tvrde da su pred bankrotom, a posebno se skreće pažnja na niske cene kojima se jabuka otkupljuje od uzgajivača i visoke cene proizvoda u prodavnicama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета