NIJE SVEJEDNO: Da li je belo grožđe jednako zdravo kao crno i koje je ipak bolje?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Sezona grožđa traje, a mnogi vole da se osveže baš ovom vrstom voća tokom toplih letnjih dana. Međutim, da li ste ikada razmišljali da li je crno grožđe podjednako zdravo kao i belo?

Grožđe je jedno od omiljenih vrsta voća tokom leta. Veoma osvežava i vrlo je zdravo, ali da li znate da između crnog i belog grožđa ipak ima razlike kada je u pitanju prisustvo zdravih i korisnih materija?

Grožđe se, osim po boji, razlikuje i po svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima. S toga je važno znati šta ove dve vrste sadrže i koje je grožđe ipak zdravije.

Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog. To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.

Kožica crnog grožđa sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine - antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara. Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Kada kupujete crno grožđe, obratite pažnju na sledeće - ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima. Belo grožđe je, takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.

Bilo kako bilo, iako crno grožđe ima više korisnih materija, grožđe je svakako zdravo i treba ga konzumirati.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

 

NIJE SVEJEDNO: Da li je belo grožđe jednako zdravo kao crno i koje je ipak bolje?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета