Оскоруша - старо скоро заборављено воће

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Оскоруша (синоними: Скорш, Оскорш, Скурш, Скруш, Скоруша) – латинског имена Сорбус доместица, код нас је врло ретко дрво. Та воћна врста полако изумире, јер се у природи тешко размножава. Дрво је изванредно тврдо и жилаво, па су га наши преци употребљавали за израду разних точкова и зупчаника за водене млинове, за израду окретних оси.

Некада је било пожељно да стабло оскоруше успева у сваком домаћинству, јер лековитост плодова, посебно сушених, који су се кували за лековите чајеве, за млевено брашно које се додавало у хлеб, компот од сувих плодова оскоруше, мешан са другим воћем је посебног укуса.Некада је било пожељно да стабло оскоруше успева у сваком домаћинству, јер лековитост плодова, посебно сушених, који су се кували за лековите чајеве, за млевено брашно које се додавало у хлеб, компот од сувих плодова оскоруше, мешан са другим воћем је посебног укуса.

Оскоруша је прилагодљива за различита поднебља, прилагођава се на запуштена и сува земљишта ; једино је важно да има довољно светлости, а отпорна је на сушу и ниске температуре. Дебло јој је равно и прекривено са танком сиво-смеђом кором; која је распуцана и врло слична деблу крушке. Крошња оскоруше је округласта или пирамидалног облика, разграната, главне гране су снажно усправне, а са стране на крајевима су више водоравне. Листови су непарни (пернати) и састављени од 13 до 21 стреличастих длакавих листића. Пупови и цветни и лисни су полудуги, зашиљени, љепљиви, покривени са нежним длачицама, лишче и стабло је лепо и декоративно и може нам служити као воћно и украсно дрво.
Оскоруша цвета у мају или јуну, цветови су бели, скупљени у групу цветова. Плодови су јабуколиког или крушколиког облика, више је облика (типова, врсти); дебели су од 2-5 цм, скупљени у букет, чак и преко 10; а може и мање, што зависи од опрашивања, од сорте, тла и међусобне удаљености.
Плодови на дрвету су бледо-зелене боје, на сунчаној страни мало црвенкасти. Кад дозревају у септембру или октобру, тада пожуте и почињу постепено падати са дрвета. Можемо их отрести, али морамо причекати да плодови посмеђе и да се умеде. Месо је прво тврдо и јако трпко, а плодови постану укусни тек након краћег или дужег времена умеђивања. Некада су оскоруше медили у слами или сену на сеницама, где је температура била виша. Данас оскоруше можемо медити убране у гајбе послагане у подруму или магацину, где на вештачки начин прилагођавамо влагу и температуру.
Плодови оскоруша су вишенаменски, користимо их умедене, сушимо их, правимо од њих компоте, стављамо их у ракију, а код кувања жестоког пића дају јако квалитетан ликер. Лековити плодови се употребљавају за уравнотежење пробаве (желудачне и цревне проблеме). Наши преци су говорили да су градска господа јако ценила ракију од оскоруша. У квалитет жестоког пића оскоруше сам се сам уверио, но оно мора неко време одлежати, а његов укус и квалитет само тиме добијају.Стабла оскоруша су расла у сваком сеоском дворишту и била су храна и лек, наших предака. У старој Аустро-Угарској држави владарка Марија Терезија издала је наредбу да се мора садити оскоруша, тепка и јабуке бобовац, царевич, канада, мошанцел и друге, због глади и здравије прехране деце и становништва. Оскорушу су јако ценили у Француској и Немачкој, где су врло тражени у прехрамбеној индустрији, те их узгајају у засадима, а употребљавају за израду воћног вина и сока. Наши преци су такође сок од оскоруша додавали воћном мошту, посебно од тепке и винске мошњаче (моштнице) јер су тако побољшавали његову чистоћу и постојаност.

С обзиром на негу и узгој, оскоруша је врло скромна биљка, орезивање се врши само ако је нужно. При сађењу се ископају веће јаме, које пођубримо; првих година потребно је више пута прекопати земљу под садницом, да је без корова, по потреби пођубримо тако да садница чим пре израсте и обликује се у дрво – које је лепо и декоративно. Оскоруше дочекају завидну старост – више стотина година. Код нас, на нашем подручју расту оскоруше завидне старости.

Izvor:zdravasrbija.com

Оскоруша - старо скоро заборављено воће

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета