Patuljaste višnje: Dekorativno a još i jestivo

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Mini višnja se najviše sadi kao ukras, mada plodovi mini višnje se mogu jesti

Patuljasta visnja je dekorativna biljka sa jestivim, veoma ukusnim plodovima. Može da naraste najviše do 1,5m. Sazreva početkom jula. Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima i blagim padinama okrenutim jugu, jugoistoku i istoku. Plod višnje je svetlocrvene ili tamnocrvene boje, slatkog ili kiselkastog ukusa. Spada u rano voće, koje se manje jede u svežem stanju, a više se industrijski prerađuje (sokovi, džemovi, rakija, vino, prelivi za konditorske proizvode).

Patuljasto voće je veoma pogodno za male bašte u dvorištima. Odlikuju se loptastom formom krune koja može biti u prečniku oko 1m i visine oko 1m. U proleće cvetovi na ovim sadnicama daju lep prizor. Plodovi su odličnog kvaliteta i ukusa i ne zaostaju za plodovima klasičnih voćnih vrsti i sorti. Sade se na rastojanju od 1-1,5m. Mogu se saditi na otvorenom (napolju) ili u saksijama.

Patuljaste forme u proleće posle sadnje prekratiti na 60 cm, a novo izbile lastare negovati od osnove kalemljenog mesta do vrha voćke.

Patuljaste višnje: Dekorativno a još i jestivo

Komentari

Production of cDNA and PCR amplification were carried out in a single tube, single enzyme system, without addition of subsequent enzymes or buffers buy cialis 5mg

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović izjavio je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno đubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Voćari u selima oko Topole polako završavaju berbu višanja, međutim, nazadovoljni su kvalitetom plodova. Višnja je, kažu, rodila dobro, ali kupci traže samo prvu klasu.

Nepovoljno vreme pogodilo višnju i šljivu, pa voćari, kako prenosi RTS, strahuju od haotičnog scenarija iz prethodnih godina

Jun je mesec kad počinje zrenje i berba višanja. Kao i svake godine, a posebno u godinama kad su zime blage, a proleća nestabilna sa velikim temperaturnim razlikama, dolazi do pojave neujednačenog zrenja plodova višnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa grčkim kolegom ministrom ruralnog razvoja i hrane Grčke, Spilios Livanosom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета