PROIZVOĐAČI VIŠANJA NEZADOVOLJNI: Rod uništile bolesti i nevreme, niko neće da plati prvu klasu 60 dinara

Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Višnje u opštini Merošina, u Nišavskm okrugu najpoznatijem kraju po tom voću u Srbiji, uništila je bolest monilija još u cvetu a zatim su došle i druge bolest i niko neće ni prvu klasu da plati 60 dinara za kilogram, traži drugu za 40 dinara, rekao je danas proizvođač Hranislav Stojanović.

On je rekao da je rod višanja u Merošini zbog tih bolesti i kiše manji za 40%.
 
- Toplota i vlaga u vreme cvetanja višnje doprinele su da se raširi infekcija monilija, a zatim su došle i druge bolesti i opao je list, pa je na drveću ostao samo plod - rekao je Stojanović, koji ima zasađene višnje na osam hektara u selu Kostadinovac u opštini Merošina. Dodao je da prve klase višanja ima malo, oko 15%, ali da otkupljivači neće prvu klasu jer im je mnogo da plate 60 dinara, iako bi realna cena bila 80 dinara, već traže drugu za 40 dinara.
 
On je rekao da proizvodnja višanja košta od 45 do 55 dinara po kilogramu, zavisno od toga da li se beru ručno ili mašinski.
 
Stojanović je na primedbe potrošača da se višnja brzo kvari rekao da je zbog čestih kiša to voće puno vode, a malo ima suve materije.
 
U nešto boljem položaju mogli bi biti vlasnici kupina koja još nije zrela i ne bere se, ali su prošlogodišnje količine izvezene i očekuje se dobra cena.

Predsednik Udruženja voćara i vinogradara iz Ražnja Zoran Stojanović ocenio je da bi cena kupina mogla biti dobra zbog slabije ponude jer su prethodnih godina poljoprivrednici zbog niskih cena uništili zasade, pa je u Srbiji od 5.000-6.000 hektara ostalo oko 1.500 hektara pod tim voćem.

Agroinfo.rs/Beta

PROIZVOĐAČI VIŠANJA NEZADOVOLJNI: Rod uništile bolesti i nevreme, niko neće da plati prvu klasu 60 dinara

Komentari

I抎 should examine with you here. Which is not something I usually do! I get pleasure from studying a publish that can make folks think. Additionally, thanks for allowing me to remark!

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović izjavio je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno đubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

Žetva pšenice je završena neki su imali 9,5 tona a neki 3,5. Od čega je ove godine zavisio prinos? Višnje da li se isplate ili ne?

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета