Шта све треба знати пре подизања засада шљиве

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Производња шљиве, уз одговарујће услове и добро планирање, може бити веома уносан посао. При планирању производње и садње воћњака треба размотрити више фактора који битно утичу на фунционалност и трошкове.

Да би засад био исплатив се мора обратити пажња на избор парцеле, климатске услове, припрему земљишта, ђубрење, избор садног материјала и сортимент, могућност наводњавања и многе друге факторе.

Где садити?

Шљиви као и већини воћних врста највише одговара северна, северозападна и североисточна експозиција. Најбољи терени за подизање ове воћарске културе налазе се изнад 300 метара надморске висине, а терене са надморском висином испод 100 метара треба избегавати, поготово у котлинама где је измрзавање шљиве готово извесно.

Садни материјал

Приликом набавке садног материјала обратити се регистрованим расадницима који су под контролом надлежних инспекција и приликом избора консултовати се са стручним лицима. Сорту треба одабрати на основу искустава на терену на коме се подиже засад , на основу заинтересованости откупљивача, и на основу могућности гајења, с обзиром да осетљивост на вирус шарке шљиве практично
онемогућава гајење поједних сорти као што је Пожегача.

Плодоред и припрема земљишта
Посебну пажњу обратити на предусеве, за засад шљиве погодна су стрна жита, махунарке и поврће, због ранијег скидања током вегетације, те благовремене припреме за садњу. Такође, добра је пракса да се у години која предходи дубокој обради изврши третман хербицидима, јер се на тај начин, након садње знатно смањују проблеми са коровима.

Шљива је култура која тражи нешто плоднија земљишта и не подноси положаје на којима долази до дужег задржавања воде на којима услед недостатка кисеоника у земљишту долази до сушења читаве воћке, а уз то повећана је и опасност од напада пламењаче корена и разних трулежница.

Садња
По завршетку обраде и ђубрења на основу предходно урађене агрохемијске анализе, приступа се садњи. Садња се састоји од размеравања земљишта за садњу, обележавања садних места, организације путне мреже за транспорт и рад (у плантажним воћњацима), копања јамића и саме садње.

Копање јамића

Копање јамића за садну може се обавити ручно или машински, при чему треба обратити пажњу да приликом машинског копања, земљиште мора бити одлично припремљено, јер у супротном долази до ефекта "чаше", односно јамић се при првом пљуску напуни водом.

Осим свега наведеног пољопривредни произвођачи приликом избора парцеле морају водити рачуна и о близини пута, близини откупних места, сушара за сушење плодова, као и о набавци машина за трешење и сакупљање плодова.

Izvor: agromedia.rs

Шта све треба знати пре подизања засада шљиве

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Šaran sa suvim šljivama je jelo prepuno izuzetaka od pravila: prija i uz lagana crna vina, ko voli jede ga sa svežom ljutom paprikom, a šljiva dokazuje da nije voće nego povrće.

Za razliku od prethodnih, ove godine su proizvošači zadovoljni cenom i kvalitetom šljive. Rod je takođe dobar, a u blačkoj opštini koja ima najviše zasada šljiva u Srbiji, počela je berba ovog voća

Otkupna cena šljive stenlej u Toplici ove godine iznosiće 40 dinara za jedan kilogram, što je duplo više nego lane kada se kretala od 15 do 20 dinara.

Na području RC Beograda i Mladenovca zasadi šljive se nalaze u različitim fazama, rane sorte su obrane, a kod poznih sorti berba je ili završena ili se privodi kraju. Registrovano je prisustvo plamenjače i šljivinog smotavca koji prave štetu zasadima.

Šljiva zlata vredna! Otkpna cena ovog voća prošle godine je iznosila oko 12 dinara za kilogram, a sada bez 40 neće niko ni da pregovara. Voćari kažu da će za rakiju ona biti više od 40, za sušenje oko 50, a konzumna će u otkupu ići i do 60 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета