Све што треба да знате о сазревању грожђа

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Услед временских прилика, почетак бербе грожђа очекује се нешто раније па је време да сазнате нешто више о фази сазравања грожђа.

Основни знаци наступања ове фазе је промена боје на покожици. Зато се често и назива фаза „шарка“. Поред промене боје на покожици долази до низа других промена. Бобица омекшава, а у бобици нагло се повећава садржај шећера, а смањује садржај киселина. На покожици заједно са губитком хлорофила, и преласком у боју карактеристичну за сорту формира се воштана превлака - „пепељак“. Такође се формирају и специфичне мирисне материје карактеристичне за сваку сорту у току ове фазе.

Када наступа и пуна зрелост, у овој фази шећери се не повећавају нити се киселине смањују, а однос имеђу фруктозе и глукозе је 1 : 1. У том моменту каже се да је наступила физиолошка зрелост грожђа, зато у том моменту има највећу тежину, и најповољнији је однос шећера и киселина за дату сорту. Уколико грожђе остане на чокоту и после физиолошке зрелости, долази до извесног повећања концентрације шећера шећера, али због испаравања воде из бобице често се намерно оставља грожђе да стоји на чокоту како би се повећала концентрација шећера и често достигне и до 30 %. Од таквог грожђа по правилу праве се врхунска вина (Шампањац).

За повећање концентрације шећера, често се у подручјима где мало има падавина, у овој фази долази до напада гљиве Ботритис цинереа када оштећује покожицу и долази до већег губитка воде у бобицу, а у подручјима где има падавина, ако ова гљива нападне бобицу, због велике влаге долази до труљења грожђа.

Заједно са сазревањем долази и до сазревања семенке. У почетку она је зелена, а са сазревањем она губи зелену боју и прелази у боју карактеристичну за сорту. То су најчешће боје :затворено црвена до мрке боје.
Дужина трајања ове фазе је 20 - 60 дана, што зависи од сортних карактеристика, јер је познато да постоји велика разлика између сорти у дужини трајања вегетације, па тако и разлика у дужини трајања фаза код различитих сорти.

Izvor: agromedija.rs

Све што треба да знате о сазревању грожђа

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета