У које време резати кајсију: Од цветања до септембра!

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Док се све друге воћне врсте орезују у периоду зимског мировања (до почетка нове вегетације), препорука стручњака је да се кајсија орезује у три наврата у време вегетације - од фазе цветања до почетка септембра.

Производња кајсија већ дуже време на нашим просторима је ризична. Од како су се воћари преоријентисали од спорадичних стабала узгајаних на окућницама и у вртовима - на плантажне засаде, ова воћка све чешће страда од апоплексије и то у времену кад ступи у пуни род (седма-осма година по садњи). Осетљива на ниске пролећне температура у доба цветања и оплодње, ова воћка је склона такозваном алтернативном рађању плодова. Испољавању негативних производних особина, сматрају стручњаци, доприноси и класична зимска резидба кајсије.

Међутим, у пракси многих воћарских земаља показало се да резидба, ако се правилно обави, може бити уз остале агротехничке мере, један од основних чинилаца редовне родности и повећања рентабилности гајења кајсије.

Резидбом се, иначе, правилно обликује круна младе воћке, уједначава вегетативни раст, обнављају родне гранчице, старије воћке подмлађују што се одражава на продужење њихове рентабилне родности.
Због апоплексије су измењена досадашња правила резидбе
Најновија открића о патогеним узрочницима превременог изумирања дрвета кајсије (апоплексије) и условима који утичу на време и начин њиховог деловања, као и на интензиван пораст летораста и превремену појаву гранчица, допринела су да резидба кајсије претрпи знатне измене у односу на остале воћне врсте.

Док се друге воћне врсте орезују у периоду зимског мировања (до почетка вегетације), кајсију треба орезивати у периоду вегетације, од фазе цветања до почетка септембра. Воћке у роду се орезују у три наврата.

Пролећна резидба - непосредно пре почетка цветања
Непосредно пре почетка цветања резидбом се проређују млађе скелетне гране (не старије од пет година), затим се одстрањују гране које загушују круну или имају неповољан положај, или ометају пролазак машина при обављању радова на плантажи. Гране се одстрањују до 20 одсто од целокупног скелета круне. Циљ ове резидбе је да се подмлади родна површина круне и бољим распоредом грана спречи њено засењивање и огољавање.

Летња резидба - од 25. маја до 10. јуна
У овом се периоду израсли леторасти у току пролећа скраћују на половину или трећину. На прекраћеним местима се уместо једног продужетка добијају од три до пет мешовитих родних гранчица дужине 20 до 40 центиметара. Овом резидбом добија се већи број цветних пупољака, који су отпорнији на ниске температуре у току зиме, одлаже се фаза цветања и до 15 дана у неким годинама, а у млађих воћака постиже се већи коефицијенат грањања, слабија бујност и боље обликовање круне.

Рана јесења резидба - после бербе плодова
Крајем августа и почетком септембра, после бербе плодова, резидбом се одстрањују све поломљене и осушене гране, без обзира на старост и на који начин је наступило сушење грана. Одстрањене гране се износе са плантаже и спаљују. С овом резидбом не треба каснити како би ране настале орезивањем могле да зарасту до краја вегетације. Иначе, све три врсте резидбе треба да буду пропраћене одговарајућом заштитом да би се инфекције на отвореним ранама спречиле или свеле на најмању меру.

 Izvor: agroklub.rs

Александар Антић, дипломирани инжењер воћарства.

У које време резати кајсију: Од цветања до септембра!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Obilaskom zasada na lokalitetima Vodanj i Suvodol uočeni su simptomi apopleksije na vinovoj lozi kao i crvene paleži. Prisutno je kompleksno oboljenje vinove loze poznato pod nazivom ESKA pa je potrebno preduzeti odgovarajuće mere.

Činjenica je da se narandža najčešće nalazi u posudi sa voćem na vašem stolu tokom zime. Pored toga što osvežava, obiluje vitaminom C, mineralima i oksidantima ne treba zaboraviti ni druga čarobna svojstva i značenja koja su vezana za ovo voće.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета