Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Činjenica je da se narandža najčešće nalazi u posudi sa voćem na vašem stolu tokom zime. Pored toga što osvežava, obiluje vitaminom C, mineralima i oksidantima ne treba zaboraviti ni druga čarobna svojstva i značenja koja su vezana za ovo voće.

Pored svog predivnog ukusa, pomorandže su izuzetno dobre za naše zdravlje. Iako je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka.

Među vitaminima najznačajniji su vitamini C, E, B, kao i provitamin A, a među mineralima kalcijum, zatim magnezijum, fosfor i kalijum. 

Ona podstiče rad creva, dvostruko pozitivno utiče na krv i krvne sudove. Prvo tako što snižava nivo lošeg holesterola a drugo, što smanjuje zadebljanje krvnih sudova.

Bogata je i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju. 

Pomorandžu je dobro uzimati u bilo kom obliku, celu ili kao sok, ali cela je ipak bolja, najviše zbog vlakana kojih sadrži u priličnoj količini. 

Pomorandža je suptropska biljka i zahteva temperaturu između 20 i 40 °C. Zbog toga se pomorandže u hladnijim područjima ili tokom zime presele u zatvorene, toplije prostore. 

Pri njihovom zalivanju treba bi­ti opre­zan jer ne po­dno­se sta­ja­ću vo­du. Tokom letnjih vru­ći­na zalivamo ih češće. Zi­mi se zalivaju ma­nje.Naj­bo­lje uspeva­ju na sun­ča­nim i to­plim mestima zašti­će­nim od vetra.

Ka­da u proleće pro­đe opa­snost od mra­za, agru­mi se izno­se na otvo­re­no. U martu ih pre­sa­đu­je­mo u rastresitu i pro­pu­snu ze­mlju, mla­de bilj­ke sva­kih go­di­nu ili dve, a sta­ri­je na­kon tri do če­ti­ri go­di­ne.

Re­zi­dba je va­žna iz estet­skih ra­zlo­ga. Ona se sa­sto­ji u obli­ko­va­nju ku­gla­ste krošnje i proređivanja. Krošnje se proređuju sva­ke go­di­ne krajem zi­me, pre po­če­tka ve­ge­ta­ci­je. 

Plodovi pomorandže sazrevaju u januaru, februaru i martu. Stabljike pomorandži imaju vek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje nakon 4 godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti 5 l soka.

Ako želite brzo da smršate, pijte ceđeni sok od pomorandže svakog dana, tri nedelje, uz doručak, ručak i večeru.

Izvor:zdravlje

VOĆE BOGOVA - POMORANDŽA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Španci su se dosetili veoma zanimljivog i još jednog genijalnog načina za upotrebu gorke pomorandže (naradže) upotrebu upotrebiće ih za pravljenje struje. Sve pomorandže koje ne stignu se ubrati koje propadaju i trule, planiraju iskoristiti za proizvodnju električne energije - struje!

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Po nekim verovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće, pominjana je u mnogim bajkama, u modernoj istoriji je simbol zdravlja i vitalnosti.

Jestivi deo pomorandže su sočni meškovi koji su puni vitamina, dok koru ovog južnog voća najčešće bacamo, iako i ona može da se koristi za različite namene, U nastavku saznajte kako koru pomorandže možete upotrebiti na njabolji mogući način.

Cedevita i pomorandža, sladoled koji jako podseća na kupovni calipso..vaša deca će biti oduševljena.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета