Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Žalfijin med je žutosmeđe boje i karakterističnog mirisa. Taj med povoljno deluje protiv bolesti koje su praćene suvim kašljem kod prehlada, deluje smirujuće.

Lekovita svojstva meda od žalfije se se najintenzivnije ispoljavaju pri problemima sa disajnim putevima, po čemu je žalfija i inače poznata. Žalfija je dugo cenjena zbog svojih lekovitih svojstava. Ova biljka bogata je esencijalnim uljima iz kojih verovatno potiče njeno snažno antibakterijsko delovanje.  Intenzivne karakteristike biljke poput jakog ukusa, sa primesama gorčine i prijatnog mirisa su ujedno i karakteristike ovog meda.

Ovaj med blagotvoran je i pri tretiranju nervnih napetosti i problema sa teskobom, depresijom istovremeno delujući umirujuće i na strahove. Podiže raspoloženje i vraća energiju pa je zbog toga posebno delotvoran umirivanja stanja izazvanih stresom i svakodnevnim stanjima praćenih napetošću. U kombinaciji sa čajem od žalfije imaće još snažniji efekat.
Žalfija čisti krv, snižava šećer u krvi, pomaže kod problema glavobolje i migrene. Ima antigljivično, antibakterijsko,  protiv upalno  dejstvo, blagotvorno deluje na rad želuca i creva… reguliše ženske hormone i
sprečava simptome menopauze. Iako je med od žalfije lekovit i pomaže kod brojnih bolesti i stanja vrlo oprezni u konzumaciji bi trebali biti oni koji pate od visokog krvnog pritiska jer njegova eterična ulja upravo imaju tendenciju da pritisak dodatno povise.
Preporučuje se jedna kašičica meda dnevno, najbolje ujutro pre doručka. Rasropi se u mlakoj vodi ili čaju. 

Izvor:.stvarukusa.rs

ŽALFIJIN MED

Komentari

  • Od Milica
  • 2022-01-26 10:16:11

Gde u Srbiji može da se kupi med od žalfije?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Prošla sezona je za pčelare bila vrlo teška. Ponuda kvalitetnog meda na tržištu je bila mala, a pojavili su se i mnogi falsifikati ovog proizvoda po nižim cenama.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, Naučni institut za Veterinarstvo "Novi Sad" u decembru će organizovati stručni seminar pod nazivom „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele“.

Društvo pčelara Smederevo organizuje 27. novembra 2021. godine XII Savetovanje pčelara podunavskog okruga. Svečano otvaranje planirano je za 10 časova.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета