Najotrovnija supstanca na svetu takođe je i najskuplja

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Najotrovnija supstanca na svetu je ujedno i najskuplja, a redovno se koristi u kozmetičkoj industriji, te kao lek za nekoliko različitih bolesti.

Toliko je otrovna da bi oko 4 kilograma ovog otrova moglo ubiti sve i jednog čoveka na planeti. Reč je o botulinskom toksinu, poznatijem kao Botoks. Njega proizvodi bakterija Clostridium botulinum, a prvi put je otkriven u 18. veku u loše pripremljenim kobasicama. Ime je dobio po latinskom za kobasice – botulus.

Botulinski toksin je jedan od primera izuzetno opasnih otrova koji imaju korisne medicinske aplikacije. Toliko je opasan da se proizvodi u vojnim postrojenjima, a košta oko 135 biliona evra po jednom kilogramu – što ga čini najskupljom supstancom na svetu (napravili su je ljudi).

Uprkos tome što je toliko otrovna i toliko skupa supstanca, potražnja za Botoksom je uvek velika. Mnogi ljudi plaćaju velike količine novca da ga ubrizgaju u čelo kako bi uklonili bore. Samo u 2013. godini kompanija koja proizvodi Botoks je prodala injekcije koje se ubrizgavaju u čelo u vrednosti od 1.5 milijardi evra, a sama kompanija je procjenjena na 65 milijardi. 

Sobzirom koliko je otrovan, svaki tretman Botoksom koristi vrlo malo otrova. Svaka bočica Botoksa sadrži tek 4.8 nanograma aktivnog neurotoksina, što znači da je u 2013. godini prodano svega 0,02 grama aktivnog sastojka, botulinskog toksina.

Botulinski toksin se koristi kao lek

Ovaj toksin ubija svoje žrtve tako što zaustavlja rad respiratornih organa. On je neurotoksin – što znači da ulazi u nerve i razara vitalne proteine. Ovo zaustavlja komunikaciju između živaca i mišića i samo rast novih nervnih završetaka može vratiti funkciju mišićima, a to može trajati mesecima. Njegova najpoznatija primena je kao lek protiv bora. On uništava nerve koji stvaraju bore na čelu. Naravno, prilikom tretmana pacijentima se daje toliko mala količina otrova da im ne može naškoditi.

Trenutno postoji više od 20 različitih medicinskih stanja za koje se koristi botulinski toksin, a iz godine u godinu njegova primena u medicini konstantno raste. 

Prema metodi koja meri smrtonosnost supstance, a koja se zove “Medijan smrtonosna doza, LD 50”, poznatija kao “Smrtonosna doza, 50%”, botulinski toksin je najotrovnija supstanca na svetu. Oko 0.00007mg ovog toksina može ubiti čoveka od 70kg. Ili, smrtonosna doza za prosečnog čoveka je teška kao i jedan kubni milimetar zraka. 

Sama bakterija koja proizvodi otrov se može pronaći u tlu i vodi širom sveta, i uopšte nije neuobičajena i opasna. Ali problem nastaje kada dospe u ljudski organizam i napadne aktivne ćelije. Ona u tom trenutku počne proizvoditi 7 toksina od kojih 4 mogu ubiti čoveka. Bakterija se takođe često može pronaći i u medu, ali na sreću, naš organizam je dovoljno snažan da uništi uljeza pre nego što dospe do aktivnih ćelija. S druge strane, bebe nemaju razvijen imuni sistem protiv ove bakterije sve dok ne napune godinu dana, zbog čega se med nikada ne treba davati bebama mlađim od 12 mjeseci.

Antiotrov za botulinski toksin postoji.

Agroinfo.rs/nezavisne.com

Najotrovnija supstanca na svetu takođe je i najskuplja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate problema sa kožom lica, sa podočnjacima i opuštenim delovima, preporučujemo vam tretman koji je odličan, ne košta ništa i odmah ga možete primeniti!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета