NEVEROVATNO OTKRIĆE: Balkan je pre 40 MILIONA godina bio zaseban kontinent, most između Evrope, Azije i Afrike (FOTO)

Foto: Google Maps

Foto: Google Maps

Pre oko 40 miliona godina Balkan i Anadolija su činili jedinstveni kontinent koji se nalazio između Evrope, Afrike i Azije, otkrili su naučnici.

Balkanadolija, nazvan još "zaboravljeni kontinent" bio je most za naseljavanje sisara iz Azije u Evropu, tvrde naučnici.

Kada je nivo mora opao pre oko 34 miliona godina, Balkanadolija je poslužila kao most kojim su se životinje doselile na jug Evrope, pre nego što je tokom Eocena veliki broj sisara u zapadnoj Evropi nestao tokom jedne od epoha izumiranja, navodi se u studiji naučnika koje predvodi paleogeolog Aleksis Liht iz Evropskog centra za istraživanje geonauke životne sredine, koji je i profesor Univerziteta Vašington u SAD, prenosi Sputnjik.

Tvrdnje naučnika su zasnovane na fosilima koji su nađeni na Balkanu, a koji pokazuju da su se životinje doseljavale iz Azije pet do 10 miliona godina pre nego što je se dogodilo izumiranje u Evropi. Ovi podaci su se upoređivali sa poslednjim saznanjima o geološkoj istoriji, što je omogućilo rekonstruisanje paleogeografskih promena u regionu. Balkanadolija u jednom trenutku, od samostalnog kontinenta, postala „zemaljski most“ kada se spojila sa kontinentalnim delom Evrope.

Pre oko 50 miliona godina u Balkanadoliji je postojao živi svet koji se razlikovao od onog u Aziji i Evropi. Kombinacija pada nivoa mora, rasta antarktičkiog leda i tektonski poremećaji povezali su Balkanadoliju sa drugim kontinentima pre 40 do 34 miliona godina, navodi se u istraživanju. To je omogućilo sisarima iz Azije, kao što su glodari i kopitari, da dođu na Balkanadoliju, a potom i u Evropu, pokazuje istraživanje fosila.

Naučnici su među fosilima otkrili i životinju nalik nosorogu, nađenu u Turskoj, koja je živela pre 38 do 35 miliona godina, što znači da su životinje iz Azije stizale na Balkanadoliju i u Evropu pre velikog izumiranja.

Agroinfo.rs

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Balkan je pre 40 MILIONA godina bio zaseban kontinent, most između Evrope, Azije i Afrike (FOTO)

Komentari

They come in the form of tablets, suppositories and syrups clomid side effects in women So stop using illicit drugs the moment you start thinking about getting pregnant

[url=http://glucophage.boutique/]canada metformin[/url]

  • Od Ashmar
  • 2023-03-31 17:47:33

[url=http://trazodone.gives/]trazodone purchase online[/url]

[url=http://happyfamilystore.digital/]mail order pharmacy no prescription[/url]

[url=http://nolvadex.gives/]buy cheap nolvadex online[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Britanski mediji preneli su da je jedan bračni par na poljoprivrednom zemljištu pronašao predmet od zlata koji bi mogao da vredi preko 130.000 dolara.

Termoelektrane na ugalj na zapadnom Balkanu pretnja su zdravlju i bezbednosti evropskog stanovništva zbog povećane emisije štetnih materija, poručili su učesnici panela u sklopu obeležavanja evropske Zelene nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета