USRED BEOGRADA GAJI BANANE: Ima čak 500 tropskih biljaka

Foto:Printscreen

Foto:Printscreen

Ovim poslom se bavite samo ako ga volite", kaže Dejan Dragićević iz Rakovice koji od malih nogu uz oca gaji ljubav prema biljkama, a danas ih u svom dvorištu ima na stotine.

Svoju košarkašku karijeru je završio, te je odlučio sa se posveti hobiju koji ga ispunjava.

"Moj otac se bavio ovim poslom i ja sam odmalena to voleo, još kao dete sam kada me odvedu u prodavnicu igračaka, gledao da li ima nešto nalik na biljku i to mi se svidi, tako sam i počeo da se bavim baštovanstvom", priča Dejan.

Novih biljaka nikad dosta

"Volim tropske biljke i u kontaktu sam sa ljudima iz raznih krajeva, danas se one mnogo lakše nabavljaju nego pre. Ima vikendicu u Crnoj Gori pa samo premeštam biljke odavde tamo zbog klime. Kad odem na neko putovanje, mene zgrade ne zanimaju, ja samo gledam biljke da vidim koja je specifična", objašnjava on.

Porodica mu je velika podrška.

"Mi smo porodično svi sportisti, tačnije košarkaši, a žena je najuspešnija. Ćerka i sin su mi bili u Americi i tamo se školovali i trenirali, ćerka je ostala a sin se vratio i pomaže mi, ali nije to ta ljubav prema biljkama koju ja osećam, ali svakako imam pomoć i podršku od njih", priča nam. 

Razne biljke gaji, a kaže da samo Kane ima oko 30 vrsta.

"Imam razne biljke, većinom tropske i 30 vrsti Kane, i biljke koje su stare 55.godina, svašta tu ima i nekako kada vidite malu biljku, pa kad ona raste kod vas to je zadovoljstvo. One su kao deca, rastu i onda uđu u pubertet", otkriva Dejan. 

Drvo banane privlači najveću pažnju

"Imam drvo banane, ono rađa na svake četiri godine a onda se osuši, preko zime je teško da opstane jer je potrebna klima dobra, ali ja stavljam razne zaštite i tako je održavam", objašnjava Dejan kako gaji bananu u Srbiji.

Za sve obaveze oko biljaka mu je dnevno potrebno oko dva sata, te tako nakon posla istog treba dolazi kod njih kako bi im dao sve da bi bolje cvetale.

Ističe da svaki cvet traje mesec dana, i da je to ciklus koji ide u krug ali on održava kontinuitet.

"Samo da me vidite u kolima, ja sam u njima i uvek neka biljka. Šta da vam kažem, to je velika ljubav. A što se tiče mog dvorišta, već 15 godina nosi titulu najlepšeg", priča kroz osmeh Dejan.

Agroinfo.rs/ Glas javnosti

USRED BEOGRADA GAJI BANANE: Ima čak 500 tropskih biljaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina...

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Zategnite svoje lice sa ovom maskom koju će te napravite sami, vrlo je jednostavno napraviti a rezultatima će te biti više nego oduševljeni.

Svi znamo za nameštaj od ratana, ali se retko ko zapita šta je zapravo ratan. Ovaj članak posvećujemo baš njemu i otkrivamo zašto je jedan od najpopularnijih prirodnih materijala za izradu baštenskog nameštaja.

Na ishranu treba paziti, pa isto tako treba znati koje namirnice ne bi trebalo ujutru jesti na prazan stomak, da bi nam digestivni trakt normalno funkcionisao. U nastavku saznajte šta ne treba rano ujutru jesti, a za neke nemirnice ćete se iznenaditi!

Iako je voće svakako zdravo, neke vrste sadrže veće količine šećera, pa svi oni koji imaju problema sa dijabetesom bi morali da paze na količinu i vrstu voća koju unose u organizam.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета