Znate li zašto vinske boce nemaju ravno dno?

Foto: unsplash

Foto: unsplash

Iako mnogi misle da uvučeno dno otkriva kvalitet vina te pomaže da se brže ohladi, stručnjaci se ne slažu i odgovore traže u prošlim vekovima.

Oko udubljenja na dnu vinske boce kruže brojne priče, legende i nagađanja. Jedna je od zabluda da dublje dno podrazumijeva bolji kvalitet vina. Vinoljupci tvrde da je to obična besmislica te da mnogi dolaze do tog zaključka samo zato što boca deluje veće, a samim time i skuplje, piše portal Punkufer.hr.

Istina je da s istaknutim udubljenjem u kombinaciji s debljim staklom boca deluje moćno, kao da je na steroidima, pa se neki vinari odlučuju na takav dizajn.

Hlađenje vina
Neki smatraju da uvučeno dno ubrzava hlađenje vina. No nameće se pitanje zašto onda pivske boce ne slede taj primer.

Vinski bonton
Takođe, veruje se da prilikom točenja bocu treba uhvatiti za dno, a uvučeno dno je tu kako bi palcem u rupi dobili na ravnoteži. No istina je da se prema viskom bontonu boca hvata za sredinu i treba biti etiketom okrenuta prema gostu kako bi video šta mu se toči.

Šampanjski argument
Neki od najboljih šampanjaca na svetu i penušava vina imaju ravno dno, tako da nije važno na čemu „stoji“ dragocena tečnost. Stoga otpada i ideja da je zbog udubljenja u staklu boca otpornija na visok pritisak.

Naduto staklo
Istoričari pak smatraju kako uvučeno dno dolazi iz vremena kad se boce nisu proizvodile fabrički, nego su ih radili stakloresci. Udubljenje je omogućavalo da boca bude dovoljno stabilna, a dno glatko.

 

Znate li zašto vinske boce nemaju ravno dno?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Čuveni italijanski vinar Bibi Grec postavio je rekord za istoriju: boca od 27 litara vina Colore 2016, unikatni primerak koji je napravio lično Bibi Grec, postala je najskuplja ikada prodata flaša italijanskog vina

Svaki kupac može pronaći vino koje je savršeno za njega. Nekim ljudima ne pada teško da za flašu ekskluzivnog vina potroše i preko 200.000 dolara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета