KOVRDŽAVOST LISTA BRESKVE: Prognozno izveštajna služba najavljuje poseban oprez u Podunavskom regionu

Foto: pisvojvodina.com

Foto: pisvojvodina.com

Zasadi bresaka i nektarina su na području Srbije još uvek u fazi mirovanja, a iz Prognozno - izveštajne službe upozoravaju na poseban oprez u Podunsavskom regionu zbog pojave kovrdžavosti lista breskve.

Kako PIS upozorava, kod pojedinog sortimenta (Maj Fajer, Spring Time, Spring Gold, Rita Star i dr.) i to samo u Podunavskom regionu gde vegetacija svake godine kreće najranije (severni obronci Fruške gore okrenuti prema Dunavu, Smederevski region okrenut prema Dunavu i dr.), tokom vikenda se može očekivati početak bubrenja pupoljaka.

U fazi bubrenja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do ostvarenja infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

Kako se za ponedeljak najavljuju padavine, preporuka je da se pregledaju rani zasadi u navedenim područjima gde najranije kreće vegetacija i ukoliko se ustanovi bubrenje pupoljaka, primeni neki od registrovanih preparata na bazi bakra:

Funguran OH (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,2-0,3% ili Kocide 2000 (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,25-0,35% ili Everest (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8% ili Fungohem SC (bakar-hidroksid) u koncentraciji 1% ili Bakarni oksihlorid 50 (bakar-hidroksid) koncentraciji 0,75% ili Cuproxat (bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%.

Sprovođenje tretmana se preporučuje pre padavina, u najtoplijem delu dana po mirnom vremenu bez vetra.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

 

KOVRDŽAVOST LISTA BRESKVE: Prognozno izveštajna služba najavljuje poseban oprez u Podunavskom regionu

Komentari

cialis buy It is also used in the treatment of infertility in women with anovulatory disorders as well as to prevent estrogen related gynecomastia

Apoptotic cell numbers increased in miR 17 5p mimics transfected MCF 7 cells compared to control cells Figure 2C cialis online purchase

  • Od wbHYbm
  • 2023-08-30 06:38:21

propecia vs proscar Alc increase ever- so- slightly 0

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova (BBCH 71-73), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Na području Srbije setva kukuruza je još uvek u toku, a usevi iz najranijih rokova se nalaze u fazi razvoja prvih listova. Ove godine se registruju veće brojnosti kukuruzne pipe, dok se u usevima pšenice i ječma registruje pepelnica, odnosno pegavost.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, zasadi bresaka se na području Srbije nalaze u fazi - cvetovi se smežuravaju: većina latica opada do faze kraj cvetanja: sve latice opale, javljaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

S obzirom na to da su u usevima strnih žita primetni korovi, preporuke su da proizvođači, čim to vremenski uslovi dozvole, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije korova prema gajenim biljkama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета