Pamukova sovica nanosi štetu kasnom povrću i postrnim usevima, potrebna adekvatna zaštita

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

U proteklih nedelju dana, na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se visoki ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (Helicoverpa armigera). Štetu pričinjavaju larve, potreban je pregled useva i eventualna primena registrovanih insekticida.

Vizuelnim pregledom useva registruje se prisustvo položenih jaja te štetočine. U zavisnosti od lokaliteta i useva razlikuje se i procenat biljaka sa položenim jajima koji se na pojedinim parcelama kreće i do 60%.

Pamukova sovica je izrazito polifagna štetočina i hrani se na velikom broju biljnih vrsta. Ženke polažu jaja, pojedinačno ili u manjim grupama, na dlačice listova ili generativne organe najrazvijenijih biljaka, kod kojih se odvijaju intenzivan porast i plodonošenje. Štete pričinjavaju larve, pri čemu se prvi larveni uzrasti ishranjuju listovima, dok kasniji uzrasti prelaze na pupoljke, cvetove i plodove.

U ovom momentu najugroženiji su postrni usevi kukuruza šećerca, boranije i soje, kao i usevi paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice i po potvrdi prisustva primena nekog od registrovanih insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza Usev (karenca u danima)
Coragen 20 SC hlorantraniliprol 0,14-0,2 l/ha paprika (3), paradajz (1), kukuruz (14), kupus (7)
*Ampligo 150 ZC hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin 0,4 l/ha paradajz (3), kukuruz (7), kupus (14)
Avaunt 15 EC, Top gun indoksakarb 0,25 l/ha paprika (1), paradajz (3), kukuruz (14)
Affirm 095 SG, Ema, Triton emamektin benzoat 1,5-2 kg/ha paprika (3), paradajz (3), kupus (3)
*Scatto deltametrin 0,3-0,7 l/ha paprika (3), paradajz (3), kupus (7)
*Kozak lambda-cihalotrin 0,2 l/ha boranija (14), kupus (14)
Harpun piriproksifen 0,05-0,075% boranija (7)

 

U usevima soje nema registrovanih insekticida za suzbijanje pamukove sovice. Sa ciljem suzbijanja te štetočine mogu se koristiti neki od navedenih insekticida.

S obzirom da je u toku berba pojedinih useva ili se ona očekuje u narednom periodu prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Agroinfo.rs/pisvojvodina.com

Pamukova sovica nanosi štetu kasnom povrću i postrnim usevima, potrebna adekvatna zaštita

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета