Pravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja kao jedan od glavnih uslova uspešne proizvodnje

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Pravilna primena sredstava za zaštitu bilja predstavvlja vrlo bitan faktor uspešne poljoprivredne proizvodnje. Na žalost, mnogi proizvođači ovu meru ne izvode na pravi način.

U okviru panela "Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji i kako ih (zlo)upotrebljavamo?” u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac uz podršku Privredne komore Srbije, predstavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da poljoprivrednici u našoj zemlji često ne koriste sredstva za zaštitu bilja na pravi način, te da je edukacija na ovom polju neophodna.

Istraživanja na ovu temu su sprovedena u maju ove godine i u njima je učestvovalo više od 1.000 poljoprivrednika iz 116 srpskih opština, a glavna tema je bila upotreba sredstava za zaštitu bilja kod malih proizvođača, te unapređenje ove oblasti.

- Ključni nalaz našeg istraživanja je da naši poljoprivrednici često ne koriste sredstva za zaštitu bilja na pravi način, da ne koriste sredstva za ličnu zaštitu tokom prskanja i da mnogi od njih ne vide potrebu za edukacijom u ovoj oblasti. Tehnologije se menjaju, kao i zahtevi tržišta, i važno je da podržimo naše poljoprivrednike da unaprede svoja znanja i za tržište obezbede zdravstveno ispravne proizvode - kaže dr Goran Malidža iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, a prenosi agronews.rs

Foto: divac.com

Aleksandar Bogićević, pomoćnik Ministra poljoprivrede rekao je da je u oblasti agrara najvažniji stručni nadzor kada je u pitanju upotreba pesticida i herbicida, u okviru čega se podrazumevaju besplatni stručni saveti koje proizvođači mogu dobiti od stručnih lica iz Poljoprivrednih stručnih službi širom Srbije. On je takođe dodao da je pored pravilne upotrebe bitno i pravilno odlaganje i čuvanje sredstava za zaštitu kao i pravilno odlaganje ambalaže kako bi se sačuvala životna sredina.

- Veoma je važno da se u Srbiji unapredi znanje poljoprivrednika kako bi ova sredstva koristili racionalno i u skladu sa propisima i za to je potrebno da im se pruže podrška i edukacija kako bi unapredili svoja znanja i prakse - istakao je Bogunović.

Fondacija Ana i Vlade Divac je, kroz različite projekte, do sada podržala 1.200 poljoprivrednih gazdinstava i 150 preduzetnika sa više od dva miliona evra i time dala značajan doprinos razvoju privrede u Srbiji.

- U 2021. godini Fondacija Divac podržala je više od 100 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava sa više od 22 miliona dinara. Fondacija je u proteklih deset godina direktno pomogla više od 4.000 ljudi na selu. Do sada su realizovani projekti u 25 lokalnih samouprava, a sa nekima od njih su kreirani višegodišnji projekti i modeli podrške za proizvođače u skladu sa lokalnim potrebama i potencijalima. Posebna pažnja pridaje se mladima u poljoprivredi, ženama na selu, kao i najugroženijim ciljnim grupama. Povezivanje malih proizvođača i fokus na preradu hrane su planovi za budući razvoj. Ovim istraživanjem hteli smo da pružimo doprinos oblasti koja je od velikog značaja za sve poljoprivredne proizvođače i potrošače - naglasila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Agroinfo.rs

Pravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja kao jedan od glavnih uslova uspešne proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.

Portal Prognozno izveštajne službe objavio je da se na području Srbije u zavisnosti od roka setve i primenjenih agrotehičkih mera, usevi uljane repice nalaze u fazi od pet do devet i više listova, a registrovano je i prisustvo štetočina.

Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara 2022. godine predvideće obaveznu obuku svih korisnika sredstava za zaštitu, njihovo sertifikovanje, kao i redovne kontrole opreme koja se koristi pri tretiranju voća i povrća.

Vizuelnim pregledom useva uljane repice na području delovanja RC Požarevac registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) na pojedinačnim biljkama.

Žuta rđa stabla i lista kupine može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte Thornfree.

Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета