Pre prskanja na njivama i u voćnjacima komšiju po zakonu morate obavestiti

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Izmenama i dopunama pomenutog zakona iz marta 2019. godine odredbe su dopunjene u pogledu propisivanja obaveznih obuka i sertifikacije onih koji su profesionalni korisnici ovih sredstava, po uzoru na obuke koje postoje u zemljama EU, što predstavlja ozbiljan napredak. Međutim, po informacijama s terena, sudeći iz razgovora sa poljoprivrednicima, pčelarima koje ovo pitanje najviše pogađa i sa zaposlenim u poljoprivrednim apotekama – sve je po starom. To znači da se sredstva za zaštitu bilja i dalje kupuju bez sertifikata koje bi trebalo da imaju svi koji koriste pesticide, herbicide…

Po novom, sertifikat koji profesionalni korisnik dobija nakon obuke trebalo bi da bude uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Na sajtu asocijacije pčelarskih udruženja SPOS, koja se izborila za izmene zakona pre tri godine, navodi se šta sve te izmene podrazumevaju.

Jedna od najvažnijih novina je da su poljoprivrednici dužni da obaveste vlasnika parcela koje se graniče sa parcelom koju nameravaju da tretiraju sredstvima za zaštitu bilja najmanje 24 sata pre početka primene, bez obzira da li su njihovi susedi pčelari ili ne, što je još jedna dodatna mera prevencije.

U skladu s novim zakonom poljoprivrednik će morati da prođe obuku za bezbednu primenu, rukovanje, skladištenje, transport i odlaganje sredstava za zaštitu bilja, i moći će da kupi samo onoliko sredstava koliko mu je potrebno za kulture koje gaji, i tačno će se znati ko je i koliko sredstava za zaštitu bilja kupio, a moraće da vodi evidenciju o njihovoj primeni.

Naime, novi Zakon propisuje da se pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice koje koristi sredstva za zaštitu bilja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti, kao i u slučaju stavljanja svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište, smatra takozvanim profesionalnim korisnikom.

Profesionalni korisnik dužan je i da redovno vrši podešavanje i tehničku proveru uređaja za primenu, kao i koristi uređaje za primenu koji su periodično pregledani u skladu sa ovim zakonom.

Sredstvo za zaštitu bilja namenjeno profesionalnom korisniku može da kupuje i primenjuje fizičko lice koje ima sertifikat profesionalnog korisnika izdat u skladu sa ovim zakonom, kao i pravno lice, odnosno preduzetnik, koji ima zaposleno lice koje ima sertifikat profesionalnog korisnika.

Sertifikat profesionalnog korisnika izdaje Ministarstvo. Sertifikat će biti uslov da profesionalni korisnici u dogledno vreme, kada veći broj lica bude obučen, mogu samo uz njega da kupuju sredstva za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Sva lica koja koriste sredstva za zaštitu bilja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti i lica koja svoje poljoprivredne proizvode stavljaju na tržište smatraju se profesionalnim korisnicima i dužni su da primenu pesticida sprovode tako da ničim ne ugroze život i zdravlje ljudi i životinja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Pre prskanja na njivama i u voćnjacima komšiju po zakonu morate obavestiti

Komentari

buy generic propecia united states Tomita M, Huseynova T

Thirteen epidemiologic studies 11 case control and 2 cohort studies were included in the meta analysis levitra consult

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

U Starom dvoru potpisan je sertifikat kojim je Beograd dobio autentičnu vrstu lala koje će nositi ime po prvoj ženi arhitekti u Srbiji, Jelisaveti Načić. Sertifikat su potpisali glavni urbanista Marko Stojčić, ambasador Holandije Jost Rajntajs i predstavnik projekta „Zeleni gradovi Srbije” Hans Buster.

Treću godinu zaredom u Somboru se organizuje važna ekološka akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSS) i grada Sombora.

Sa ciljem da se smanji upotreba hemijskih pesticida, članice EU su 10. februara usvojile nova pravila radi bržeg odobravanja bioloških sredstava za zaštitu bilja koja sadrže mikroorganizme.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kao i prethodnih godina i ove godine je sprečeno nekoliko tretiranja uljane repice u cvetu, tako da tretiranja nije ni bilo.

Od 1. januara 2022. godine svi poljoprivrednici koji koriste pesticide moraće da prođu obaveznu obuku, dok će sertifikat biti uslov da profesionalni korisnici mogu da nabavljaju sredstva za zaštitiu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета