RUŽIN GUNDELJ: Upozorenje proizvođačima kupine da štetočinu uklanjaju isključivo mehanički

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Na području delovanja RC Pirot, u zasadima kupine u toku je glavna berba. Vizuelnim pregledom zasada na lokalitetu Gorčinci, utvrđeno je prisustvo odraslih jedinki ružinog gundelja (Cetonia aurata) u niskom procentu napada. Proizvođačima se preporučuje da se protiv štetočine bore samo mehanički.

Ova štetočina poznata je i pod imenom Buba zlata ili Zlatna mara. Odrasla jedinka je jako uočljiva, metalno zlataste boje koja se najčešće preliva na zelenu, mada može biti i bakarna. Između grudi i pokrioca ima karakterističnu trouglastu pločicu.

Ove štetočine su jako dobri letači, prave jaku buku prilikom leta i najaktivniji su za vreme sunčanih dana. Uglavnom napadaju sočne, meke, zrele plodove iz kojih sisaju sokove., što dovodi do smanjenja prinosa i njihovog kvaliteta. Kada se jave u velikom broju mogu naneti izuzetno velike štete.

Foto: Pixabay

Do sada registrovane brojnosti ove štetočine na teritoriji Pirota nisu bile ekonomski značajne, te se hemijske mere zaštite ne preporučuju. Takođe, primena insekticida se ne preporučuje zbog nemogućnosti poštovanja karence u periodu sazrevanja plodova.

Preporučuje se mehaničko suzbijanje ove štetočine koje se ogleda u postavljanju lovnih klopki. Klopke su napravljene od posuda plave, žute ili bele boje u koje se sipa mešavina vode i nekog slatkog napitka ili deterdženta za sudove.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

RUŽIN GUNDELJ: Upozorenje proizvođačima kupine da štetočinu uklanjaju isključivo mehanički

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Cena maline ove godine je dosezala do 420 dinara po kilogramu, dok je trenutna izvozna cena na inostrano tržište 600-900 dinara. Analitičari razmatraju kakva će cena crvenog blaga biti naredne godine.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.

Vizuelnim pregledom useva uljane repice na području delovanja RC Požarevac registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) na pojedinačnim biljkama.

Žuta rđa stabla i lista kupine može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte Thornfree.

Teška godina koja je za nama uslovila je niži rod maline, a mnoge hladnjače i magacini su prazni. Deficit ove voćne vrste vidljiv je i na svetskom tržištu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета