Toplo vreme je pogodo za poljoprivredne štetočine

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

„Vremenske prilike posebno utiču na štetočine, posebno insekte“, rekla je Krengel-Hornijeva, saradnica nemačkog Saveznog instituta za kultivisane biljke, piše agencija dpa.

„Pod toplijim uslovima, mnogi patogeni mogu da formiraju više generacija i ranije da migriraju u skladišta“, rekla je.

Istovremeno, moguć je prodor štetočina dalje na sve topliji sever.

Posebno značajnu ulogu mogu imati vremenski uslovi tokom određenog godišnjeg doba, nastavila je naučnica. Na primer, lisne vaši mogu da prežive blagu zimu kao odrasle jedinke i tako brže kolonizuju zalihe u narednoj godini.

Toplije zime pogoduju i patogenim gljivicama, dodala je Krengel-Hornijeva.

Agroinfo.rs/N1

Toplo vreme je pogodo za poljoprivredne štetočine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета