Treća generacija jabukinog smotavca, neophodna zaštita zasada od štetočina i patogena

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi jabuke u našoj zemlji se nalaze u različitim fazama razvoja plodova i sazrevanja. Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca, pa je neophodna zaštita.

U regionima Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Rume i Sente započelo je piljenje larvi jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U ostalim regionima ovaj biološki događaj se očekuje za 3-7 dana.

Takođe, u pojedinim zasadima jabuka registruje se prisustvo grinja: običnog paučinara (Tetranychus urticae) i crvene voćne grinje (Panonychus ulmi). Vremenski uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja i koji su pred nama veoma su povoljni za razvoj ovih štetočina.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove i nastanka šteta usled ishrane grinja, proizvođačima se preporučuje primena insekticida Voliam targo 063 SC (a.m. hlornatraniliprol+abamectin) 0,075-0,11%, karenca 14 dana.

U zasadima gde se ne utvrdi prisustvo grinja, a kod ranog sortimenta, za suzbijanje jabukinog smotavca je moguća primena nekog od sledećih insekticida sa kratkom karencom:
– Exirel (a.m. cijantraniliprol) 0,06%, karenca 14 dana
– Avaunt 15 EC, Top gun (a.m. indoksakarb) 0,5 l/ha, karenca 7 dana
– Affirm opti, Mayor, Triton, Ema (a.m. emamektin benzoate) 0,25-0,3%, karenca 7 dana

U fazama sazrevanja plodova jabuku treba zaštititi od skladišnih bolesti (čađave krastavosti plodova – Venturia inaequalis, smeđe ili mrke truleži plodova – Monilinia fructigena, gorke truleži plodova – Colletotrichum gloeosporioides, meke truleži plodova – Penicillium spp. i drugih.

Sa ciljem zaštite plodova od skladišnih patogena kod sorti koje se nalaze u fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida:
– Zato 50 WG (a.m. trifloksistrobin) 150 g/ha, karenca 14 dana
– Luna experience (a.m. tebukonazol+fluopiram) 0,075%, karenca 14 dana
– Bellis (a.m. boskalid+piraklostrobin) 0,8 kg/ha, karenca 7 dana

U zasadima u kojima je berba u toku ili se uskoro očekuje, ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Treća generacija jabukinog smotavca, neophodna zaštita zasada od štetočina i patogena

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета