Važne preventivne mere zaštite zasada maline nakon berbe

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Berba maline je završena, pa bi trebalo pristupiti odgovarajućim preventivnim merama zaštite zasada od eventualnih bolesti i štetočina.

Nakon završene berbe u zasadima maline, potrebno je početi sa preventivnim merama zaštite protiv štetnih organizama.

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primeniti preparat na bazi a.m. azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto-akaricida na bazi a.m. abamektina ili a.m.buprofezin-a koji suzbijaju štetne insekte i grinje. Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) ponoviti tretman istim gore navedenim preparatima.

Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primenom nekih od preparata na bazi a.m. bakra koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti koji izazivaju sušenje izdanaka maline.

Jedna od neophodnih mera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu meru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone ili unište, oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu mesecu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi).

Hemijske mere podrazumevaju primenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnim licima.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Važne preventivne mere zaštite zasada maline nakon berbe

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

U zavisnosti od vremena setve, usevi suncokreta se nalaze u fazi od klijanja do 2 lista razvijena (BBCH 09-12). Pregledom ovih useva je uočeno prisustvo odraslih jedinki kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis) i peščara (Opatrum sabulosum) u većim brojnostima u odnosu na prethodne godine.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova (BBCH 71-73), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета