Зелена стеница штеточина која највише уништава парадајз и паприку

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Напада поврће, воће, винову лозу тако што буши биљно ткиво и сиса сокове. Плодови добијају горак укус и губе тржишну вредност.

Зелена или повртна стеница (Nezara viridula) потиче из тропских и субтропских крајева. Код нас је први пут регистрована 2007. године на Фрушкој гори и у околини Београда. Од тада се сваке године региструје њено присуство у усевима паприке, парадајза, кромпира, бораније, соје, кукуруза и у засадима воћа и винове лозе. Штете причињавају ларве и одрасле јединке које буше биљно ткиво и сисају сокове.

Велике штете причињавају на зрелим плодовима паприке и парадајза, где на местима исхране долази до дисколорација на покожици, плодови добијају горак укус и губе тржишну вредност. Одрасле јединке су интензивно зелене боје, док ларве током свог развоја мењају боју. Оно што је карактеристично за свих пет ларвених узраста јесте присуство белих тачкица по телу.

Ова стеница полаже буретаста јаја на наличје листова у гомилицама. Свеже положена јаја су беле боје, а са развојем добијају црвенкасту нијансу. Тек испилеле ларве се не хране, док у каснијим фазама развоја убацују своју сисаљку у ткиво биљке и испуштају токсине. Такви плодови нису за употребу.

И ове производне године региструје се присуство повртне стенице у пољопривредним усевима. За сада, највеће штете ова врста прави на плодовима паприке и парадајза.

У нашој земљи нема регистрованих инсектицида за ову штетну врсту. Међутим, систем прогнозе је у протеклих неколико година спроводио огледе у циљу сузбијања повртне стенице и добру ефикасност испољио је инсектицид Талстар 10 ЕЦ (бифентрин) у концентрацији 0,05 одсто. У усеву парадајза овај инсектицид има каренцу седам дана.

Agrosmatr.net /

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Badame je najbolje jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka. Upotreba badema pomaže i u nezi kose, kože i zuba

Potrebno je voće zaštiti od monilia laxa - sušenja grančica, prilikom cvetanja koštičavog voća, ukoliko je kišno vreme i visoke temperature u vreme cvetanja

Tokom leta, u uslovima visokih temperatura i suše, grinje se redovno sreću na raznim gajenim biljkama.

Šimširov plamenac je invazivna vrsta i zato je od neprocenjivog značaja povećanje svesti profesionalne i šire javnosti za očuvanje šimšira u proizvodnji, na javnim površinama, pejzažnoarhitektonskom nasleđu i u privatnim vrtovima, navodi se u saopštenju Uprave za zaštitu bilja.

Boja zajedno sa zvukom i mirisom služi za davanje signala kao što su opasnost, hrana, partneri, doba dana... Insekti su veoma podložni uticaju boje i mnogo se oslanjaju na nju

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета