Setva skupa dok je žito jeftino, poljoprivrednici u čudu

pixabay

pixabay

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Počeo je optimalni rok za setvu pšenice, a na njivama u Mačvi su još uvek kombajni i bere se kukuruz. Sejalice će se pokrenuti za nekoliko dana, iako najveći broj poljoprivrednika bez volje i optimizma planira setvu.

- Kako da se planira kada znamo da su skladišta puna pšenice, a cena skoro duplo niža nego lane. Šta da očekujemo naredne godine, to niko ne zna da kaže, a seljak mora da zna računicu. Pred nama je skupa setva i veliki je rizik da se uloži sopstveni novac, a kamoli da se zadužiš da bi posejao - kaže Živorad Jocković.

U poljoprivrednim apotekama kažu da se poljoprivrednici još uvek samo interesuju o raspoloživim sortama, a prodaja semenske pšenice praktično nije ni počela. Cene se, zavisno od sorte i prozvođača, kreću od 60 do 100 dinara po kilogramu.

Obeshrabrujuće je što kilogram semenske košta koliko 3 do 5 kilograma merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, pa će poljoprivrednici, da bi smanjili troškove, više nego ranijih godina umesto deklarisanog semena sejati "žito sa tavana".

- I prošle godine sam sejao žito iz svog ambara, prvu reprodukciju. Prethodno odnesem na trijerisanje i zaprašim, pa koliko rodi, za mene bude dovoljno i za stoku da hranim preko zime - navodi Marko Đurić.

Novu setvu poljoprivrednici su dočekali sa niskom cenom, oko 20 dinara, pa se procenjuje da će pojedini pšenicu sejati samo zbog plodoreda na svojim njivama. Mnogi će, da ne bi bili na još većem gubitku, pokušati da uštede i na obradi zemljišta i primeni mineralnih đubriva.

Ratari su posle žetve bili razočarani niskom otkupnom cenom i, nadajući se poskupljenju, žito nisu prodavali već samo lagerovali u silosima "na čuvanje". Prodavale su se neznatne količine, a zbog visoke cene kukuruza nikad veće količine tržišnih viškova jeftine pšenice stočari su iskoristili za ishranu stoke.

 

Agroinfo.rs/telegraf.rs

Setva skupa dok je žito jeftino, poljoprivrednici u čudu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета