Ћурке: Смернице за узгој на малим газдинствима

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ћурке у двориштима домаћинстава у нашим селима данас ретко виђамо. А некада…

Традиција гајења ћурака на нашим просторима је дуга, а хроничари старе Јагодине записали су да је почетком прошлог века “цена ћурећег меса из Јагодине одређивала цену ћуретине на Лондонској берзи”.

Ћурке су познате међу живином као најбољи и највећи произвођачи најквалитетнијег меса. Месо ове живине је здравствено пожељно и добро је јести га што чешће.

Уколико можете, у оквиру свог дворишта, одгојите неколико ћурки и тако обезбедите квалитетно месо за себе и своје укућане.

Преносимо савете Гордане Аћимац, саветодавца за сточарство Пољопривредне саветодавне службе Зрењанин о узгоју ћурака, исхрани ћурића, тову…

Узгој ћурака на малим газдинствима
Ћурке су познате међу живином као највечи произвођаћи меса. Ћуреће месо је веома квалитетно јер садржи 30-34 % беланчевина и есенцијалне аминокиселине неопходне у исхрани људи. Сем тога ћуретина садржи и витамине из групе Б комлекса, минерале, уз мали проценат масти, па је погодна за дијететску исхрану. Потрошња и производња ћурећег меса у Србији је занемарљива.

Ћурка је врло погодна за узгој на окућницама, ливадама и пашњацима.

 

Ћурићи су осетљиви 


Једини проблем су ћурићи до 8 недеља који су врло осетљиви.

Тај проблем неискусни произвођачи могу решти куповином ћурића од 2 месеца који су се већ “избобали”, јер тада ћурићи изгубе на глави пахуљицу и добију кожне бобице црвене, беле и плаве боје.

До 2 месеца старости ћуриће морамо држати затворене уз адекватну температуру која у првим данима мора бити 36-38 0Ц испод вештачке квочке, у објекту око 26 0Ц да би се са порастом ћурића температура смањивала сваке недеље за 3 0Ц и при крају 6. недеље треба достићи температуру од 21 0Ц.

Због тога мали произвођачи обично планирају отпочињање узгоја у пролеће.

Поред температуре потребно је обезбедити јако светло, како би ћурићи видели хранилице и појилице.

Ћурићи добро разликују боју, па се ради навикавања на конзумацију хране могу додати зрна црвеног кукуруза, а ради привикавања на воду, на руб појилице ставити капи воде које ће одмах узимати.

У првим данима је јако битан надзор човека – узгајивача, пре свега због контроле температуре, као и око навикавања ћурића на узимање воде и хране, јер поједине ћуриће који слабо напредују треба издвојити и практично учити на храну и воду.

Треба посебно обратити пажњу на простирку и она увек треба да буде сува и чиста, јер ћурићима смета висока влажност.

Простор мора да буде и добре проветрен, а неопходно је водити рачуна и о насељености објекта. У првим данима то је 12 ћурића на 1 м2 подне површине, а касније до 4 грла/м2.

Неадекватни услови држања и исхрана ћурића у овом периоду могу довести до канибализма.

Прва храна за ћуриће треба да је богата протеинима (26-28 %). Најбоље је куповати готову, избалансирану смешу, а погоднија је пелетирана храна од брашнасте.

По завршетку овог осетљивог периода ћурићи су све отпорнији и могу се пуштати и у испусте, на ливаде и пашњаке, по лепом, сувом и сунчаном времену.

Осетљиви су на јако сунце, па им у испусту треба надстрешница или природна хладовина од дрвећа. Док се не навикну на пашу давати им исту храну коју су користили у одгоју, а потом се прелази на зрнасте смеше (кукуруз, јечам, сунцокрет, сирак).

Најбоље је прегонско напасање на земљиштима која су оцедита, сува, са обраслошћу дрвећа и жбунова. То може бити и башта, али у том делу мора постојати ограда како ћурке не би нанеле штету у повртњацима и воћњацима.

На паши ћурке налазе семена и инсекте, који су за њих одлична храна.

Ако паша није добра, пратити пораст па им допуњавати дневне оброке са концентрованим смешама, најбоље само увече.

Рачуна се да је просечна дневна потрошња 250 грама/грлу, а укупно се за једно грло потроши око 55 кг хране у тову.

Концентрована хранива треба давати са одређеним постотком беланчевина приказано по шеми у следећој табели :

старост у недељама % протеина у меши за ћурке
I - IV 28%
IV - VIII 24%
VIII - XIV 20%
oд  XIV - до краја това 16%

 

Тов ћурака траје до 5-6 месеци старости са завршним тежинама од 6-9 кг, па и до 20 кг код ћурана што зависи од хибрида.

Уколико гајите за даљу продају произвођачи су нашли оптималну тежину очишћене ћурке од 4-6 кг, јер се због беспарице таква грла најлакше продају.

poljosfera.rs

Ћурке: Смернице за узгој на малим газдинствима

Komentari

While our two rounds of IUI were unsuccessful, Dr priligy pill

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Vitamin A je jedan od vrlo važnih vitamina, a zovu ga još i antikseroftalmički vitamin.

Od početka godine Srbija je u Tursku izvezla oko 3.500 tona bebi bifa. U Evropsku uniju otišlo je svega 100 tona, iako je naša kvota gotovo 7.000 tona, ovog najkvalitetnijeg mesa.

Istraživanje koje je sproveo Državni univerzitet u Ajovi pokazalo je da je Holštajn kravi koja doji bilo potrebno dodatnih 1 kg glukoze za imunološki odgovor u trajanju od 12 sati.

Успешан тов зависи од бројних фактора а тов прасади је изузетно захтеван. Модерна решења повећавају успех произвођача.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета