SALMONELA: Bakterija protiv koje se moramo boriti adekvatnom higijenom

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Salmonele su grupa bakterija tipičnih izazivača sindroma trovanja hranom. Ova bakterija se najčešće u čovekov organizam može uneti usled konzumiranja pilećeg mesa, jaja, mleka i slično. Protiv ove bakterije se treba boriti higijenom, naglašavaju stručnjaci.

Salmonela (Salmonella) je rod bakterija. Postoji više podela ove bakterije, a zbog mesta na kom “žive“ spadaju u grupu patogenih crevnih bakterija. Od njih dobijamo oboljenje koje se naziva salmoneloza, koje često nazivamo po njenom uzročniku – salmoneli. Iako tegobe koje su izazvane ovom bakterijom najčešće prođu za nekih sedam dana, može doći do komplikacija, pa je najbolje preduzeti neophodne korake kako do problema ne bi ni došlo.

U Velikoj Britaniji se beleži porast obolelih od ove bakterije u smrznutom pohovanom živinskom mesu. Iako se bakterija ubija dubokim zamrzavanjem, ipak može ostati zarazna i na tom nivou. I u drugim zemljam Evrope se beleže novi slučajevi trovanja izazvanog salmonelom, a stručnjaci upozoravaju da je higijena ključna kod pripreme živinskog mesa kako ne bi došlo do ovakvih problema. Rizik od oboljevanja je, naglašava se, kod dece i starijih.

Inače, ove bakterije se uništavaju tokom termičke obrade, ali se takođe mogu kontaminirati ruke i radne površine na kojima se priprema hrana. Pošto se salmonela može razmnožavati na temperaturama višim od 7 stepeni Celzijusa, poseban je rizik od hrane koja se drži u frižideru, poput salate i deserta. Upravo zbog toga je pravilna higijena ključna.

Opšta higijenska pravila kojih se treba pridržavati:

– Dobro čistite ruke toplom vodom i sapunom između svakog koraka pripreme.                                                                                                                                                                                                            – Sirove proizvode od perade i drugu hranu treba odvojeno pripremati i čuvati
– Sveže živinsko meso čuvati na najviše četiri stepena Celzijusa i konzumirati do datuma označenog na pakovanju
– Odmrzavati bez pakovanja u frižideru
– Pažljivo odložiti ambalažu i vodu koja je nastala odmrzavanjem
– Ne preporučuje se pranje mesa jer voda koja prska može proširiti klice. Zato je bolje direktno ga obraditi ili natapkati papirnim ubrusom
– Pribor i površine koji su došle u dodir sa sirovim proizvodima i vodom za odmrzavanje moraju se temeljno očistiti toplom vodom i deterdžentom za pranje

Stanje u Srbiji

Prilikom istraživanja kad je u pitanju situacija sa salmonelom u našoj zemlji za prošlu i ovu godinu, iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" su za "Politiku" rekli da su salmoneloze u Srbiji pojedinačno najčešće crevno zarazno oboljenje, sa ukupno 624 slučaja registrovana u 2020. godini.

Iz Instituta ističu da se kod salmoneloza, kao i kod većine crevnih infekcija, uočava sezonski karakter, odnosno bolest se češće javlja tokom toplih meseci, od maja do oktobra. Takođe kažu da se u Srbiji ne uočava povećanje broja obolelih od salmoneloza, a da do sada u 2021. godini nisu registrovane ni epidemije ove bolesti.

Agroinfo.rs

 

 

 

SALMONELA: Bakterija protiv koje se moramo boriti adekvatnom higijenom

Komentari

  • Od cKyPWe
  • 2023-07-19 10:02:12

cialis buy online usa Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 15 5 967 971

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pоčеtак šкоlsке gоdinе dеci, pоrеd šкоlsкih оbаvеzа, dоnоsi i prоmеnu u nаčinu ishrаnе, оdnоsnо prоmеnu u rаspоrеdu оbrока.

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Italijanska konditorska grupa Ferero povukla je čokoladna jaja Kinder surprajz iz britanskih prodavnica dve nedelje uoči Uskrsa zbog nekoliko desetina prijavljenih slučajeva salmonele među kojima ima i dece.

Određene vrste hrane se drugačije čuvaju u frižideru. Isto je i sa mesom koje mora biti skladišteno na poseban način kako ne bi došlo do kvarenja.

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета