Gospina papučica: Retka prelepa mirisna orhideja

Foto: unsplash

Foto: unsplash

Naziv ove orhideje u prevodu znači „Venerina papučica“ zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu, raste u Srbiji samo na Suvoj planini.

Gospina papučica (lat. Cypripedium calceolus) je jedna od najlepših evropskih orhideja.

Stabla ove biljke su zeljasta i debela, rastu uspravno iz puzećeg dela. Na poprečnom preseku su okruglasta, prekrivena kratkim dlačicama, a osnovu im prepokrivaju prilegli, smeđi, ljuskasti listovi.
Listovi su sedeći, dugi 7-15 cm, a široki 3,5-7 cm. Eliptični su i osnovom obavijaju stabljiku. Na licu su svetlozeleni, a na naličju plavozeleni, a po celoj površini uzdužno naborani.


Cvetovi su veoma krupni, zigomorfni, hermafroditni i rastu u grupama od po dva ili su pojedinačni, ređe se javljaju u grupama od po tri ili četiri na jednoj stabljici. Imaju dva žuta prašnika s crvenim tačkama. Usna cveta je u obliku papučice, duga je 3-4 cm, tek neznatno kraća od četiri purpurnosmeđa listića perijanta.

Plodnik je valjkast, sitno dlakav, dužine oko 2-2,5 cm. Plod je čahura sa velikim brojem sitnih semena.

Status ugroženosti

Gospina papučica je oduvek bila veoma omiljena ukrasna biljka, što je dovelo do njenog intenzivnog branja i konačno do toga da postane retka i veoma ugrožena vrsta. Zaštićena je od strane UNESKO-a kao svetska prirodna retkost. U porodici orhideja (Orchidaceae) ima više vrsta koje su takođe zaštićene.

Agroinfo.rs

Gospina papučica: Retka prelepa mirisna orhideja

Komentari

This web page is known as a walk-via for all the data you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l definitely discover it.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”

Jedna od najlepših planina u Srbiji, nalazi se na jugoistoku Srbije na udaljenosti 17 km od Niša, pored auto-puta Niš - Sofija. Suva planina se u vidu potkovice prostire pravcem severozapad - jugoistok.

Orhideja koja izgleda sasvim normalno i pristojno, sve dok se cvetovi ne otvore.

Kako prenosi BBC, nesvakidašnji prizor desio se na krovu londonske banke gde je izrasla jedna specifična vrsta cveta koja uopšte nije karakteristična za ovo podneblje.

Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura, na svega nekoliko kilometara od Čačka, čine nestvarni pejzaži u kojima se smenjuju vidikovci i vrhovi Ovčara i Kablara, meandri Zapadne Morave, jezero Međuvršje i manastiri Srpske Svete Gore.

Miroslav Mika Pavlović (60) iz Bele Palanke, vlasnik kućice koja je izgrađena na steni višoj od 12 metara i više od 35 godina prkosi vremenu, vetru, poput čardaka ni na nebu ni na zemlji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета